Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se rukopisna zbirka ''Kolende'' Mata Zamagne

31.01.2019.

11:11

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Dubrovačke knjižnice predstavit će 5. veljače 2019. u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad svoje najnovije izdanje - rukopisnu zbirku iz svoga fundusa - Kolende Mata Zamagne uz povijesnu i jezičnu studiju Jelene Obradović Mojaš i Ivane Lovrić Jović.

Knjigu će, uz autorice, predstaviti urednica izdanja Vesna Čučić, recenzenti Marijana Horvat i Stjepan Ćosić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović.

U knjizi se nalaze fotografije izvornoga rukopisa koje, stranicu po stranicu, prati transkripcija teksta. Povijesna studija tematizira životni put, historiografsko i književno nasljeđe Mata Franova Zamagne Tamarića nakon pada Republike.

Prinosom kulturnoj povijesti i biografici, studija otkriva nepoznate detalje iz rodoslovlja obitelji s mrežom rodbinskih i društvenih veza koje je Zamagnin rod oblikovao tijekom dugih stoljeća Republike kao i u razdoblju nakon njenog sloma.

Jezična studija istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente što zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka. Metodološki, studija predstavlja jezičnu monografiju dubrovačkoga govora, a obrađuje fonološku, morfološku i leksičku razinu te prebacivanje kodova, odnosno izmjenu talijanskoga i hrvatskoga jezika unutar iste rečenice.

Dr. sc. Ivana Lovrić Jović radi u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu kao znanstvena suradnica na Odjelu za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju. Usto vodi i dubrovačku podružnicu Instituta. Područje njezina znanstvenoga djelovanja obaseže povijesnu leksikografiju i ostalu jezikoslovnu baštinu, dodirno jezikoslovlje i dubrovački govor. Dosad je izdala nekoliko jezičnih monografija dubrovačkoga govora, a za suautorstvo u knjizi Jakov Mikalja – Blago jezika slovinskoga nagrađena je godišnjom državnom nagradom za znanost u 2013. godini.

Dr. sc. Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku i urednica u programu Hrvatskoga radija – Radio Dubrovnika, s brojnim dokumentarnim baštinskim i radiodramskim zapisima. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije o kulturnoj povijesti dubrovačke kolende kao nematerijalne baštine, objavljene u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i knjige razgovora koji sabiru kronologiju i umjetničke domete Dubrovačkih ljetnih igara Svjedoci Mnemozine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.