Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se slikovnica "Zgode i nezgode Marojice Caboge"

06.02.2020.

10:08

Autor: Radio Dubrovnik

Matica hrvatska

Matica hrvatska

Foto: - / -

U okviru programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva na predstavljanje nove slikovnice "Zgode i nezgode Marojice Caboge" autorice Vesne Miović i ilustratora Roberta Kralja večeras u 18 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku.

Uz autoricu i ilustratora, na predstavljanju sudjeluje i predsjednica Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan.

Marojica Caboga junak je domovinske povijesti, premda su njegovi mladenački dani bili obilježeni dogodovštinama koje se nisu mogle opravdati mladenačkim nestašlucima.

Katastrofa Velike trešnje 1667. godine, koju je dočekao u tamnici smještenoj u dubini Kneževa dvora i samim je čudom preživio, a za njegovo oslobađanje pod gomilom kamenja plaćeno je pedeset dukata, učinila je od Marojice neumornog borca za pravdu i slobodu koji je u  srušenom i opustošenom Gradu počeo uvoditi red i zakon.

Prešutno amnestiran od svojih grijeha, Marojica je i nakon oporavka domovine nastavio hrabro djelovati za njezinu dobrobit kao poklisar harača u najtežoj krizi  političkih odnosa Dubrovačke Republike s Osmanskim carstvom. Njegovi napori urodili su dobrim plodom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.