Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se web-platforma "Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život"

18.08.2022.

07:41

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Web-platforma "Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život"

Web-platforma "Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život"

Foto: Kuća Bukovac / Muzeji i galerije Konavala

Večeras u 19 sati u Kući Bukovac će se održati predstavljanje web-platforme Muzeja i galerija Konavala "Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život".

U arhivi Kuće Bukovac nalazi se više autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca. Slikar je autobiografiju, na nagovor kćerke Jelice, počeo pisati u Pragu za vrijeme Prvog svjetskog rata, a dovršena je u prvoj polovici 1918. godine. Pisao ju je u suton života za svoju obitelj na temelju ranijih bilješki, kako bi otrgnuo zaboravu nevjerojatne epizode burnog životnog puta obilježenog dalekim putovanjima i neuobičajenim doživljajima.

Pročitavši Bukovčev rukopis, prijatelji književnici su ga ohrabrili da izda knjigu o svom životu. Prvu redakturu izvornog rukopisa napravio je Božo Lovrić (1881. – 1953.), a drugu Ivo Vojnović (1857. – 1929.). Tiskano izdanje, za kojeg je Vojnović napisao predgovor, objavljeno je prvi put pod naslovom "Moj život" u izdanju Književnog juga u Zagrebu potkraj 1918. godine.

Više o nastanku rukopisa, tiskanim izdanjima, web-platformi, ali i mogućnostima ovog digitalnog izdanja saznajte na večerašnjem predavanju, koje će predstaviti kustosica Jelena Beželj.

Predavanje je organizirano u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.