Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se zbornik o 250 godina župe Presvetog Spasitelja u Mokošici

25.05.2022.

07:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predstavlja se zbornik o 250 godina župe Presvetog Spasitelja u Mokošici

Predstavlja se zbornik o 250 godina župe Presvetog Spasitelja u Mokošici

Foto: Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku / -

Večeras u 20 sati u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku će predstaviti zbornik znanstvenih i stručnih radova "250. obljetnica župe Presvetog Spasitelja u Mokošici", koji je objavljen prošle godine u suradnji sa Župom.

Zbornik sadrži knjigu bratovštine (matrikulu) Sv. Spasa iz Mokošice koja datira od 1477. godine,, transkripciju latinskog / talijanskog teksta i prijevod na hrvatski jezik za koji je zaslužna prof. dr. sc. Zdenka Janeković Römer. Zatim, prijepis i prijevod matrikule Sv. Stjepana iz Sustjepana te znanstvene i stučne radove čiji su autori: Zdenka Janeković Römer, Zrinka Pešrda Vardić, Antun Koncul, Ivana Lazarević, Slavica Stojan, Radoslav Tomić, Ivana Svedružić Šeparović, Krešimir Magdić, Ivan Viđen, Antun Koncul, Marinko Marić, Đivo Bađić, Rina Kralj Brassard, Josip Sopta i Jelena Obradović Mojaš.

Zbornik će predstaviti prof. dr. sc. Zdenka Janeković Römer, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, msgr. Petar Palić, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski, don Ivica Pervan, generalni vikar dubrovačke biskupije i pro. dr. sc. Slavica Stojan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.