Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljanje dva nova eksponata u Domu Marina Držića

20.01.2016.

15:10

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na konferenciji za novinare u Domu Marina Držića u petak će javnosti prvi put biti pokazana dva nova muzejska eksponata: gipsani predložak i brončani odljev poprsja za koje se smatra da utjelovljuju dubrovačkog komediografa Marina Držića, a za sobom nose i tajnovitu legendu.

Dom Marina Držića za 90 000 kuna otkupio je prošle godine dva vrijedna eksponata iz privatne kolekcije Dr. Kovačića. Priča seže dalje u povijest, u kolekciju zagrebačkog kazalištarca Pavla Cindrića, koji je gipsani predložak i brončani odljev poprsja Marina Držića otkupio iz ostavštine glumice Darinke Bandobranske. Pretpostavlja se da je glumica skulpturu dobila na dar od kipara Ivana Rendića te da stoga na njoj nema potpisa, jer je takav tada bio običaj. Potpis se prodavao, a nepotpisana djela obično su bila darovi umjetnika prijateljima. Gipsani predložak i brončana skulptura prikazuju Držića s turbanom na glavi, obučenog u tuniku, što se može povezati s kazališnim kostimima, koje su u njegovo vrijeme nosili glumci. Svoja stručna mišljenja o ovom djelu dali su ponajbolji stručnjaci za kiparstvo 19. stoljeća u Hrvatskoj, profesorica Božena Kličinovići prof. dr. sc. Ive Šimat Banov, koji ističu da zbog nepostojanja dokumentacije ne mogu tvrditi, da je riječ o Rendićevom Držiću, ali da sve ukazuje da je upravo tako. Ono što oboje stručnjaka ističe jest da su oba eksponata vrijedna umjetnička djela.
Na konferenciji za novinare dva nova muzejska eksponata predstavit će povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, predstavnik kolekcionara iz čije su kolekcije otkupljeni eksponati Zdravko Mihočinec i ravnatelj Doma Nikša Matić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.