Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljen časopis Dubrovnik

20.06.2017.

20:33

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku 19. lipnja 2017. predstavio je novi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik. U programu predstavljanja časopisa u dobro posjećenoj čitaonici Narodne knjižnice Grad sudjelovali su Davor Mojaš, Brigita Masle Dražinić i Ivan Viđen.

 Prvi ovogodišnji broj Dubrovnika, uz svoje redovite rubrike, ima i dva tematska bloka. Prvi je posvećen 350. obljetnici Velike trešnje u Dubrovniku 1667. godine. U njemu su objavljeni radovi o seizmičnosti dubrovačkoga područja i pokušaju znanstveno utemeljene rekonstrukcije što se ustvari događalo toga kobnog dana (Davorka Herak – Marijan Herak - Iva Vrkić), zatim članak o dramatičnim događajima prvih dana i tjedana nakon potresa prema korespondenciji vlastelina Marka Bassegli (Slavica Stojan), impresija o dubrovačkome parcu sv. Vlahu u trešnji (Maja Nodari) te dva povijesna teksta: jedna pjesma Bara Bettere o Velikoj trešnji i članak dum Nika Gjivanovića o stotoj obljetnici trešnje 1767. godine. Drugi je tematski blok posvećen slikaru Antunu Masli (1919.-1967.) uz pedesetu godišnjicu njegove smrti sa, do sada, neobjavljenim pjesmama, putopisom Put u Veneciju i Pariz, crtežima i drugim rukopisima velikog slikara. Uz ove slikareve zapise, svoje priloge o njemu dali su Antun Karaman (Dječak sa suncem, cvijetom i pticom u njedrima), Rozana Vojvoda ('Slika u slici' u radovima Antuna Masle), Davor Mojaš i Luko Paljetak, a nadahnuto je o svome ocu govorila slikareva kći Brigita Masle Dražinić te interpretirala dio njegove poezije. Također, objavljeni su prilozi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Baština (tekstovi Antuna Ničetića, Vinicija Lupisa i Josipa Lisca), Ogledi (O smislu sjete Romana Guardinija u prijevodu Marija Kopića), Poezija (Ništa darovano Wisławe Szymborske u prijevodu Pera Mioča, Nedolično i vrijedno spomena Stanislave Nikolić Aras), Proza (La Fenice Mare Čop Marlet u prijevodu Slavice Vrkić  Žure), Drama (Stranac Rainera Wernera Fassbindera u prijevodu Dubravka Torjanca), Osvrti i rubrika In memoriam (s nekrolozima Vlahu Dražiću i Rastku Barbiću)te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku tijekom 2016. godine. U časopisu je predstavljena i nova rubrika Album koja će objavljivati stare fotografije i razglednice Dubrovnika. Na kraju predstavljanja najavljen je idući dvobroj časopisa koji bi trebao izaći najesen i u kojemu će, između ostaloga, biti i tematski blokovi posvećeni 450. godišnjici smrti Marina Držića i 200. godišnjici smrti Joakima Stullija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.