Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljen pretprogram 67. Dubrovačkih ljetnih igara

02.02.2016.

15:03

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, u Festivalskoj palači, intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk predstavio je pretprogram 67. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju izvedbe Shakespearove tragedije Otelo na Lovrjencu te Kafetarije na Stradunu. Engleska i svijet ove, 2016. godine, obilježavaju 400 godina od smrti Williama Shakespearea, a proslavi te velike obljetnice pridružuju se i Dubrovačke ljetne igre postavljanjem Otela u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Festivalska publika još pamti i Othella teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji jegostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac.  - Presretna sam što sam nakon više od 10 godina ponovno na Igrama i u Dubrovniku, u kojem sam provela više od 50 godina i gdje sam umjetnički sazrijevala, pa se i sama dijelom osjećam Dubrovkinjom. Cijelo jutro sam provela na Lovrjencu iako napamet znam svaki njegov kutak i mislim da ćemo napraviti jednu moćnu predstavu. Okupljamo i jaku glumačku ekipu. Otela će igrati Dragan Despot, a Desdemonu mlada Anja Đurinović – kazala je Ivica Boban 

Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja se u režiji Tomislava Radića igrala punih deset godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. Igrama redatelj Vinko Brešan svoju će Kafetariju, također u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postaviti na Stradun. Reprizirana će biti lanjska Dubrovačka trilogija Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a publiku očekuju i tri dramska gostovanja. Iz Gradskog dramskog kazališta Gavella stiže Molièrov Umišljeni bolesnik redatelja Krešimira Dolenčića, premijerno izveden u rujnu 2015. Ova komedija-balet u tri čina bit će izvedena u parku Umjetničke škole. Sofoklova Antigona - 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički, ostvarena u produkciji Kazališta Ulysses i MESS Sarajevo festivala te koprodukciji sarajevskog Narodnog pozorišta, predstava je koja pokušava povući paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora, dvadeset godina nakon rata, a premijerno je, uz oduševljenje publike i kritike, izvedena u kolovozu 2015. na Malom Brijunu. Iz Zagrebačkog kazališta mladih dolazi suvremeni komad #radninaslovantigona argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeirei Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice, koja predstavlja radnju u gradu Tebi, potresenu terorističkim napadom i u njoj mladu i buntovnu internetsku aktivistkinju Antigonu, odlučnu raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Predstava je premijerno izvedena u travnju 2015., a na 30. Gavellinim večerima dodijeljena joj je nagrada za najbolju režiju. U sklopu projekta Pisci na Igrama redatelj Ivan Miladinov priprema Dvanaest hodočasnika Gabriela Garcíje Márqueza, kao i djelo Miximilijan i Carlota Milane Vuković Runjić na otoku Lokrumu. Svoju autorsku večer imat će Mate Matišić, hrvatski pisac, skladatelj i glazbenik, dok će Igor Zidić predstaviti svoj najnoviji uradak, monografiju slikara Iva Dulčića.  

Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i Carmen Georgesa Bizeta i Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvoditi na otoku Lokrumu. Opera Maria de Buenos Aires Astora Piazzolle s Dubrovačkim komornim zborim i argentinskim glazbenicima Ce Suarezom Pazom i Fernandom Suarezom Pazom bit će izvedena u parku Umjetničke škole. - Novost u programu je izlazak iz gradskih zidina i ponovno otkrivanje zaboravljenih mjesta diljem županije. Tako će veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital održati u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a prošlogodišnji dobitnici Orlanda Kvartet Henschel će nastupiti u Pinakoteci sv. Nikole u Cavtatu. Nadamo se, a sukladno financijskim mogućnostima, da ćemo uskoro moći najaviti i druge izvedbe, po mogućnosti i dramske programe, u drugim mjestima u okolici Dubrovnika – kazao je intendant Mladen Tarbuk 

Odmah na početku 67. Igara, glazbeni program otvara veliko ime – tenor José Cura – kojeg su kritičari često nazivali „četvrtim tenorom“ aludirajući na slavna Tri tenora, a koji će na Svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, nastupiti kao dirigent i kao pjevač, da bi odmah dan nakon, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izveo najljepše arije. U bogatom glazbenom programu dominiraju klavirski recitali i to s najugledniji domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Tako će nastupiti Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić koji će održati večer u Dvoru posvećenu Arsenu Dediću te nastup Tri klavira i Vivaldi, uz Mateja Meštrovića i Hakana Ali Tokera, poznatog turskog pijanistu, skladatelja i pedagoga. Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupit će s dirigentom Tončijem Bilićem, a violinist svjetskog glasa Roman Simović s pijanistom Ratimirom Martinovićem. Ansambl Bečke filharmonije muzicirat će u atriju Kneževa dvora, baš kao i Dubrovački simfonijski orkestar s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović,  fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Lanjski dobitnici Nagrade Orlando Kvartet Henschel nastupit će sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na završnom koncertu 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha. 

U sklopu glazbenog programa ove godine festivalskoj publici će se u ciklusu nastupa predstaviti mlade zvijezde, redom laureati prestižnih međunarodnih natječaja. Američki pijanist Andrew Tyson može se podičiti nagradama s Natjecanja Queen Elisabeth (2013.) i Géza Anda u Zürichu 2015. Violinist Stephen Waarts također je laureat natjecanja Queen Elizabeth te Menuhin natjecanja 2014. godine dok je ruski pijanist Andrej Gugnin u 2014. osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Valsesia u Italiji 2014., godine te Ludwig van Beethoven u Beču 2013. Ukrajinski violinist Alexey Semenenko prošle je godine osvojio drugu nagradu na Queen Elisabeth natjecanju, a pijanistica Inna Firsova dobitnica je nagrada na međunarodnim natjecanjima Zolotyj Leleka i Vivat Musica. Ruski pijanist Yury Favorin dobitnik je nagrada na natjecanjima Olivier Messiaen u Francuskoj, austrijske Fondacije Gyorgy Cziffra i Nikolaj Rubinstein natjecanja za mlade pijaniste, a također je laureat Queen Elisabeth natjecanja. Program mladih glazbenih zvijezda ne bi bio potpun bez Aljoše Jurinića, mladog pijanista rođenog u Zagrebu i finalista 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 2015. godine. Nakon šest koncerata u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, program će se nastaviti na festivalu Dubrovnik u pozno ljeto. 

Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, navodi se u priopćenju za javnost Dubrvačkih ljetnih igara. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.