Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljen Zbornik radova o povijesti Pupnata Nevena Fazinića

22.07.2019.

11:49

Autor: Radio Dubrovnik

Mjesni odbor Pupnat

Mjesni odbor Pupnat

Foto: - / -

U Crkvi u Pupnatu u nedjelju je predstavljen "Zbornik radova o povijesti Pupnata" autora Nevena Fazinića. Predstavljanje je održao voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo prof. Tonko Barčot, koji je u detalje naveo što sve sadrži Zbornik radova i koliko daleko seže u povijest.

"Svatko iz ovog područja treba zaviriti u ovaj Zbornik radova o Pupnatu kako bi se upoznao s nevjerojatnim detaljima ovoga kraja za koje ni ja nisam znao", izjavio je u uvodnoj riječi domaćin Petar Šain.

Pupnat je staro otočko naselje, u zaštićenom brdovitom gnijezdu, kuda je prolazilo iz Pelješkog kanala prema Čari i Smokvici. U vrijeme gusarskih pohoda, kad bi zaprijetila opasnost s mora u Pelješkom kanalu, promatrači su obavještavali 'kralja' u Pupnatu. Kralj kumpan(j)ije, koji je stolovao na brdu sjeveroistočno od današnjeg naselja, odakle se vidjelo more i uočavala opasnost, davao je nalog i ovlasti za obranu kapetanima Pupnata.

Sve ove zanimljivosti o povijesti ovog mjesta na otoku Korčuli možete pronaći u spomenutom Zborniku radova o Pupnatu, kao što je pronađen i jedan najstariji arhivski dokument iz 1391. godine koji govori o ženidbi jednog Pupnaćanina s plemkinjom. Iznenađujuće kako se u tom vremenu određivala raspodjela u braku, sve možete pronaći u četvrtom poglavlju Zbornika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.