Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

14:00 / 13.10.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Predstavljena knjiga "Dubrovački prirodoslovci u vrhu povijesti znanosti"

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Foto: - / -

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku objavio je novo izdanje iz svoje bogate biblioteke "Prošlost i sadašnjost" knjigu "Dubrovački prirodoslovci u vrhu povijesti znanosti (od 15. do 19.stoljeća)" autorice prof. dr. sc. Snježane Paušek-Baždar.

To je knjiga koja predstavlja život i djelo dubrovačkih intelektualaca, prirodoslovaca i znanstvenika te vrednuje njihov znanstveni doprinos utkan u hrvatsku i europsku povijest. U okrilju dubrovačke znanstvene i kulturne sredine, samo nadareni pojedinci Dubrovnika mogli su nastaviti školovanje u velikim znanstvenim središtima, dok su ostali nastavili djelovati u svom rodnom gradu cijeli svoj život.

Knjiga donosi opsežne biografije znamenitih Dubrovčana: Ruđera Boškovića, Marina Držića, Stjepana Gradića, Rajmunda Kunića, Jurja Dubrovčanina, Benedikta Kotruljevića i mnogih drugih. Pored njihovog znastvenog doprinosa, brojna imena povezivala su Dubrovnik s velikim europskim središtima stvarajući diplomatske uspjehe te promicali ime i čast vlastitoga grada diljem svijeta.

Knjigu su predstavili autorica Snježana Paušek-Baždar, Ivana Lazarević i Slavica Stojan. Video predstavljanja možete pogledati na mrežnim stranicama Ogranaka, Facebook stranicama i Youtube kanalu:

www.matica-hrvatska-dubrovnik.com

facebook.com/omhdubrovnik

Youtube: Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.