Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena knjiga "Šmigalove furbarije"

13.03.2016.

18:47

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predavanje i predstavljanje knjige ‘Moliere – Paljetak: Šmigalove furbarije’ odrćžano je u Kazalištu Marina Držića u organizaciji Matice hrvatske ogranka Dubrovnik, Kazališta Marina Držića i Francuske alijanse.

"U prosincu 2014. od ravnatelja KMD-a Ante Vlahinića sam dobio nalog da na dubrovački 'ponašim' Moliereove 'Skapenove spletke'. Taj me zahtjevan, ali izazovan posao uvrstio u red dubrovačkih molierista, autora koji su prema njegovim djelima stvarali frančezarije. Najradije bih, kao većina njih, bio ostao anoniman, kao potajan tumačitelj, ali to nije bilo moguće. Baš kao i moji prethodnici, nastojao sam ne iznevjeriti duh originala" - pojasnio je Luko Paljetak povode nastanka prijevoda "Šmigalove furbarije" i knjige kao novog izdanja Matice hrvatske Dubrovnik. Uvodno je prisutne u ime organiozatora pozdravila Petra Jelača. "Paljetak je renesansna stvaralačka osobnost, istodobno i pjesnik i nenadmašni znanstvenik, homo universalis. Nadmašio je svoje prethodnike poznavajući tanku nit frazeologije koja čini duh jezika te postao jedan od naših najizvrsnijih frančezarista."- istaknuo je Antun Česko nazvavši Paljetka "negromantu riječi". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.