Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena knjiga Snježane Banović "Država i njezino kazalište"

15.07.2013.

13:41

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovačke ljetne igre predstavile su sinoć knjigu Snježane Banović „Država i njezino kazalište – Hrvatsko državno kazalište 1941.-1945.“ u atriju palače Sponza.

Uz autoricu knjigu su, u izdanju "Profila", sinoć u Sponzi predstavili intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić, urednik izdanja Velimir Visković i teatrologinja Mani Gotovac. Dosada slabo istražena tema o ulozi Hrvatskog narodnog kazališta u vrijeme NDH kao snažnog političkog instrumenta u službi ustaške vlasti u fokusu je knjige „Država i njezino kazalište“ Snježane Banović, nastale na temelju njezina doktorata i trogodišnjeg istraživačkog rada. Po riječima urednika knjige Velimira Viskovića, ta knjiga ne čita se samo kao vrijedan znanstveni prilog slabo istraženom području hrvatske kulturne i političke povijesti, već i kao impresivna rekonstrukcija tadašnjega društvenog života, jer prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca čije je doprinose potpuno zasjenilo kasnije ideološko uvrštavanje cjelokupne ustaške kulturne produkcije u područje nedostojno znanstvenoga proučavanja. Odlomke iz knjige čitali su Milka Podrug – Kokotović i Doris Šarić – Kukuljica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.