Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena monografija "Dubravka Lošić"

30.04.2022.

07:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predstavljena monografija "Dubravka Lošić"

Predstavljena monografija "Dubravka Lošić"

Foto: Umjetnička galerija Dubrovnik / -

Uoči dubrovačkog sutona na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik predstavljena je monografija Dubravka Lošić, kapitalno dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, bogato ilustrirano s više od 500 fotografija u ekskluzivnoj nakladi od 500 primjeraka.

Monografiju su predstavili prijatelji i suradnici koji su zajedno s Dubravkom Lošić stvarali ovo jedinstveno djelo još od 2016. godine.

“Monografija Dubravka Lošić zajednički je projekt Umjetničke galerije Dubrovnik i autorice Dubravke Lošić na kojem smo radili posljednje tri godine. Umjetnička galerija Dubrovnik postala je bogatija za još jedno vrijedno izdanje, a ujedno na dostojanstven način valorizira svestran i bogat opus suvremene dubrovačke umjetnice”, rekao je Tonko Smokvina, ravnatelj UGD.

“Knjiga o djelu Dubravke Lošić, rođene Dubrovkinje s opusom koji stvara u svome gradu više od četiri desetljeća sadrži deset poglavlja i šezdeset i šest tekstova o njenim ciklusima i djelima. Pisana je sa sviješću o nemogućnosti da se odgonetne njihov labirint struktura osjećajnosti i psihizma čiji su izvori u osobnim i dubokim arhetipskim pamćenjima ali ih je moguće pratiti, iščitavati i razabrati o čemu govore. Moguće je sagledati njegove početke, njegov dosljedni i sve dublji slijed značenja i njegov crescendo koji danas postaje zrcalom potresenog svijeta.

Njezin je rukopis, prije svega, autobiografski ili autografski, neprekidno u potrazi za onom „cjelinom bića“ koja traži zaboravljeni vlastiti i zajednički mitski govor. Posjeduje vlastiti metabolizam imaginacije izvan matica i umjetničkih struja, odgovorna je prema ljepoti, ali i užasu svijeta čime ga iscjeljuje, čini cjelovitim i njeguje – u ženskom arhetipu. U haptičnim i gestualnim poljima svojih ciklusa; u Tragovima, Brodovima, Lunama, Rozarijima, Kalamotama, Korama, Lunama, Trkačima, Morskim psima, Lapadima, Kišama, Albama albulama …. stvarala je posvete svijetu. Stasala je u postmodernoj 1980-ih godina s pogledom prema modernizmu danas stvarajući velike zaslone svijeta čiji su izvori u južnoj meteoropatiji podneblja i njegovoj melankoliji. Njezina umjetnost nadilazi ovu sredinu i ovo podneblje i ulazi u znakove i pokrove svijeta” istaknula je na predstavljanju Margarita Sveštarov Šimat zagrebačka povjesničarka umjetnost i autorica teksta monografije.

‘Pregledala sam više od dvije tisuće fotografija, vraćala sam se u prošlost i ponovno proživljavala sve moje cikluse koji uvijek proizlaze iz osobnih iskustava i promatranjem života oko sebe. Neizmjerno sam zahvalna svim mojim prijateljima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju knjige. To mi je iskustvo na ovom projektu bilo dragocjeno jer surađujući s timom upoznala sam i sebe. Margariti sam zahvalna jer je od samog početka naše suradnje razumjela moju osjetljivost i nalazila pravu mjeru u izlaganju mojih radova i mene. Damir mi je nesebično pomagao svojim znanjem i iskustvom i njegova stalna podrška davala mi je sigurnost. Dominic i ja potpuno smo se razumjeli od samog početka i neprestano me oduševljava njegova strast, istančan osjećaj za mjeru, odnose, i sklad. Veliko hvala i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i ravnatelju Tonku Smokvini, Gradu Dubrovniku i Ministarstvu kulture i medija koji su mi pružili potporu u stvaranju monografije”, izjavila je Dubravka Lošić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.