Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena zbirka Lucije Kovačević "Zahvaćenost životom"

02.10.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Knjiga Lucije Kovačević "Zahvaćenost životom" predstavljena je 1. listopada u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Ovo je autoričina druga knjiga, a izdalo ju je Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Prva je zbirka pjesama ‘’Trenuci neprolaženja’’ objavljena 2016. u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

U predstavljanju su, uz autoricu, sudjelovali i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. Milan Perić, urednica knjige docentica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija, mag. educ. kroat. Nikolina Kuraica, a stihove je čitala dipl. oec. Marija Zdrilić. Glazbom su događaj uveličali prof. Jakov Kakarigi i prof. Dubravka Kakarigi.

Ispred Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Milan Perić istaknuo je kako bi knjigu preporučio mladima koji danas stalno nešto 'traže po internetu', a 'knjiga je knjiga – kad se napiše ona ostaje'.

Nikolina Kuraica objasnila je kako ova zbirka sadrži i poeziju i prozu u pedesetak dužih i kraćih pjesničkih oblika. Teme su ljubav, obitelj, vjera, uspomene i Konavle koje se provlače kroz svaki tekst.

"Svojom raznolikošću tema, motiva i oblika tekstovi tvore savršenu cjelinu", rekla je Kuraica.

Urednica knjige Katja Bakija, koja je i dala ime zbirci, istaknula je kako se ovdje radi o pjesmama u prozi.

"Ono što je mene u prvom susretu s autoricom i njenim tekstovima odmah osvojilo i privuklo je ta temeljna privlačna snaga. Bilo da je pisanje u poeziji ili prozi, prisutan je taj snažan, gotovo zarazan optimizam koji zrači i isijava iz svega što ova autorica stvara. Tematski dijapazon njenih priča i pjesama pokriva čitav jedan bogato i sretno proživljen život usprkos neprežaljenom gubitku majke koju nikad nije upoznala. Ipak sve što je ova autorica napisala pohvala je životu …", rezimirala je Bakija.

"Doživljavam se veoma mladom, puna sam poleta razigranosti i te neke čudesne slobode koja me čini slobodnom za pozitivno. Obje moje knjige me čine zadovoljnom, i raduje me kada pišem i čitam napisano", rekla je autorica Lucija Kovačević, dodavši kako 'u nekim danima bude prisutna patnja, ali kratko traje' jer ona zna da je prolazna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.