Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena zbirka pjesama Mara Šehovića

07.11.2015.

12:33

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo dubrovačkih pisaca sinoć je u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige u Lazaretima predstavilo svoje novo izdanje, zbirku pjesama "Teška voda" Mara Šehovića. U istom prostoru mogao su se vidjeti i izbor Šehovićevih skulptura iz 2011. godine.

Radi se o zbirci u kojoj su sabrane pronađene pjesme Mara Šehovića (1973.-2012.) nakon njegove prerane smrti. Pogovor zbirci napisao je akademik Tonko Maroević koji, uz ostalo, zapisuje: „Lirski dnevnik Mara Šehovića svjedoči bolnu prenapregnutost, nemirenje sa svijetom i otpor prema nezadovoljavajućoj zbilji...Prateći donekle njegova traženja i dostignuća u plastičkim i u verbalnim disciplinama, možemo s uvjerenjem potvrditi da je rijeć o stvarnom talentu i pravoj motivaciji, a i ova zbirka za to je dobar dokaz." Prvu Šehovićevu zbirku pjesama "Osiromašeni uran" objavio je dubrovački ogranak Matice hrvatske 2007. godine. Kao vrlo mlad Maro Šehović imao svoju samostalnu izložbu skulptura u predvorju Kazališta Marina Držića a izlagao je i u Klubu mladih Orlando i Art radionici Lazareti 2011. godine.  O toj izložbi svjedoćio je i kratki podsjerčajući film prikazan u programu predstavljanja knjige koju su predstavili Luko Paljetak, Tonko Maroević i Boris Njavro a u programu su sudjelovali Edi Jertec, Galaktički Vapaj i Alen Redžević. U istim prostorima Lazareta mogao se idjeti izbor sačuvanih skulptura Mara Šehovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.