Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena zbirka pjesama ''PoSvete'' Voja Šindolića

16.10.2019.

11:02

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Manifestacija "Mjesec hrvatske knjige" u Dubrovačkim knjižnicama počela je predstavljanjem zbirke poezije pjesnika i prevoditelja Voja Šindolića ''PoSvete'' koja se održala 15. listopada u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Uz autora, događaj su uveličali i u njemu sudjelovali Boris Njavro, Davor Mojaš i na gitari Buco Pendo.

"PoSvete" su stare i nove pjesme posvećene prijateljima, učiteljima, ljubavima, a objavilo ju je Društvo dubrovačkih pisaca u siječnju ove godine. Predsjednik Društva, Boris Njavro, spomenuo je kada mu je Davor Mojaš rekao da je sreo Šindolića koji se 2008. vratio u rodni kraj i tako je počela suradnja. Mojaš je istaknuo što je sve činilo veliko Šindolićevo stvaralaštvo, pa je tako osim pisanja poezije, slikarstva i prevođenja djela imao tu čast i družiti se s američkim pjesnicima Beat generacije.

Mojaš je izrecitirao Jima Morrisona: "Prava poezija ništa ne objašnjava, ona jedino ističe mogućnosti, otvara sva vrata, a vi možete proći kroz ona vrata koja vam najviše odgovaraju. Zbog toga me poezija toliko privlači, jer je vječna sve dok je ljudi koji će pamtiti riječi i kombinacije riječi. Ništa drugo ne može preživjeti pokolje i razaranja osim poezije i pjesama."

Njavro je istaknuo kako je Šindolić 'pjesnik koji nije samo živio između gradova, već i između kontinenata', dodavši kako je ovo presjek njegovih pjesama, posveta 'svim dragim ljudima', piše tako i o svojoj mački pa u jednom stihu se pita 'kakvo oružje ima moja mačka osim vlastite umiljatosti', posvećuje neke pjesme i starim ljubavima, uspomenama na sve betule...

Šindolić se zahvalio svima, i mrtvima i živima, i pročitao nekoliko prigodnih pjesama posveta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.