Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Premijera "Romea i Julije" na 8. Midsummer Scene festivalu

21.06.2022.

07:38

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Midsummer Scene Festival

Midsummer Scene Festival

Foto: - / -

Dubrovačka tvrđava Lovrjenac od večeras u 21.30 sati je najljepša pozornica na kojoj će se sve do 5. srpnja izvoditi Shakespearopva tragedija „Romeo i Julija“.

Osmom izdanju jedinog hrvatskog festivala na engleskom jeziku posebno se vesele dvoje glavnih glumaca.

Jednu od najpoznatijih žena svijeta Juliju igra Georgia Christodoulou koja se na Lovrjenac vraća nakon dvije godine. “Ovo je čarobno i inspirativno mjesto. Svi jedva čekamo sutrašnju premijeru!”

Romea u prerežiranoj predstavi glumi Jordan McKenzie. Zamijenio je Clément Charlesa, koji je zbog zdravstvenih razloga morao napustiti ovogodišnji Festival. Jordan trenira u glumačkoj školi East 15, a nedavno je igrao Vershinina u Tri sestre, Romea u Romeu i Juliji, Marka u Pogledu s mosta i Lucija u Isus je skočio u vlak. Glumio je u više igranih i kratkih filmova i producirao vlastite projekte. Također je visoko obučen u scenskoj borbi i koreografirao je borbe korištene u East 15 produkciji Romea i Julije.

“Nisam još našao vremena da se prošećem dubrovačkim ulicama, ali koliko sam uspio vidjeti na putu do Lovrjenca, grad doista izgleda prekrasno! Nisam mogao odbiti poziv na audiciju za Romea, ali činjenica da sam imao samo dva dana za pokuse bila je poprilično izazovna. No mislim da ću se lijepo uklopiti, osobito uz pomoć divnog glumačkog ansambla i festivalskog tima. SILNO SAM UZBUĐEN pred nastup u jednom od najslavnijih drama na svijetu i u tome što će publika uživati s nama. Bit će to fenomenalna večer!” – izjavio je Jordan McKenzie.

U castu su i Thomas Michaelson, Karren Winchester, Robert Rickman, Amanda Osborne, Mark Elstob te Leo Elso. Redatelj je Sean Aita.

Festival nastavlja i izvrsnu suradnju s Kazalištem Marina Držića te će se za vrijeme njegovog trajanja prikazati najnovija uspješna predstava ansambla KMD koju čeka gostovanje na međunarodnim festivalima. Radi se o djelu "Hamlet-evidencija zločina jedne monarhije", adaptacija Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema tekstu B.M. Koltesa i W. Shakespearea u režiji Livije Pandur.

U glazbenom dijelu programa nastupit će pijanistica Antonija Pacek čijim koncertom ćemo obilježiti 750 godina Dubrovačkog statuta, a tu je i spektakularni glazbeno scenski projekt Klape Kaše "Millions of Strange Shadows", što je ujedno svjetska praizvedba uglazbljenih Shakespearovih soneta na engleskom jeziku, autora Vicka Dragojevića.

Festival će zatvoriti prošlogodišnja uspješnica - predstava "A Poor Player" (Bijedan glumac), monodrama s elementima farse koju su njezini koautori Filip Krenus i Sean Aita podnaslovili kao melankomediju. Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.

Više informacija o ovogodišnjem Festivalu možete pronaći na: www.midsummer-scene.com.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.