Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Preminuo glumac Đuro Utješanović

26.02.2013.

20:21

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu je u 73. godini života preminuo glumac Đuro Utješanović. Svojim bogatim glumačkim opusom ostavio je važan trag u hrvatskom glumištu i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

 Nakon što je u Zagrebu diplomirao glumu, deset je godina bio član Dramskog kazališta Gavella a potom su slijedile filmske uloge za zapaženim ostvarenjima u filmovima: „Hajdučka vremena“, „Vlakom prema jugu“, „Krhotine“,“Kad mrtvi zapjevaju“,“Ničija zemlja“, “Tri muškarca Melite Žganjer“, „Kad mrtvi zapjevaju“,“Rusko meso“ i drugim. Njegov lik ostat će upamćen i u popularnim televizijskim serijama: „U registraturi“, „Najbolje godine“, „Lažeš, Melita“ ,“Putovanje u Vučjak“,“Punom parom“ te u „Smogovcima“ davne 1983. godine. Dubrovačka publika pamti Đura Utješanovića po brojnim glumačkim minijatarima posebice u Držićevim komedijama. Od 1964. do 1984. redovito je u festivalskim dramskim ansamblima ostajući igrajući u „Plakiru“, „Dundu Maroju“, „Skupu“ ali i Shakesperovim dramama radeći sa Joškom Juvančićem, Ivicom Kunčevićem, Paolom Magelijem, Kostom Spaićem i drugim redateljima.  Bio je Radmio, Oštijer, Pasimaha, djetić ali i Knez u ceremonijalima festivalskih otvaranja. Jedan od posljednjih dubrovačkih nastupa bio mu je onaj, možda i pomalo bizaran, u ulozi Varive u Držićevom skupu u režiji Marina Carića 1997. na Boškovićevoj poljani. I obiteljskim vezama povezan s Dubrovnikom ostao je u sjećanju kao omiljen član glumačkih ansambala, rado gledan na pozornicama i viđan na Stradunu i drugim ljetnim javnim i umjetničkim okupljalištima u gradu kojem je posvetio više od tri desetljeća života i svoga glumačkog rada i iskustva.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.