Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Preminuo Mo Ivo Dražinić

14.07.2015.

14:47

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Lastovu je u 74. godini preminuo maestro Ivo Dražinić. Preminuo je, iznenadno, tiho, na svom rodnom otoku kojega je obožavao i na kojemu je posljednjih godina svio svoj ljetni dom.

 Maestro Dražinić dirigiranje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu, usavršavao se kod Jashe Horensteina i Lovra pl. Matačića.  Dobio je brojne nagrada u domovini i u inozemstvu, među ostalim, i prvu nagradu BBC-a za snimku vokalne glazbe u međunarodnoj konkurenciji umjetnika i Nagradu Grada Dubrovnika. Njegovo najplodnije i najkreativnije razdoblje počelo je 1980. u Dubrovniku kada je bio šef-dirigent Simfonijskog orkestra te osnivač i dugogodišnji umjetnički voditelj Zbora Libertas. Ta je djelatnost bila okrunjena Nagradom grada Dubrovnika i Nagradom Luka Sorkočević. Od 1987. do 1991. bio je glazbeni ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i Festivala komorne glazbe, bio je i šef dirigent Festivalskog orkestra u Portogruaru, a 1997. ponovno glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Surađivao je s najpoznatijim solistima i orkestrima, snimio brojne nosače zvuka s djelima hrvatskih i svjetskih skladatelja. U povodu njemu posvećenom koncerta u Kneževu dvoru 2009. kojim je obilježio 45. godina umjetničkog rada izjavio je: „Dubrovnik je Grad koji povijesno, kulturološki i ambijentalno daje posebno dobre vibracije.“ Mastro Ivo, kako su ga u Gradu zvali, bio je važnim protagonistom dubrovačke glazbene scene, kreator i akter  umjetničke slike Grada koji ga je poticao i kojem je posvetio svoj talent, posvećenost i ljubav prema glazbi u uzajamnom empatijskom odnosu koji je obilježio njegov život i umjetničku karijeru. Posljednji ispraćaj maestra Iva Dražinića bit će u četvrtak na mjesnome groblju u Lastovu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.