Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Promocija monografije o Festivalu dalmatinskih klapa Omiš

27.04.2019.

13:22

Autor: Radio Dubrovnik

FDK Omiš

FDK Omiš

Foto: - / -

Festival dalmatinskih klapa Omiš u suradnji s Folklornim ansamblom Linđo organizira promociju monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967.-2016.” autorice Herci Ganza danas u 16.30 sati u Linđovoj lađi Lazareta.

Ovu vrijednu publikaciju predstavit će maestro Krešimir Magdić, maestro Dušan Šarac, urednik prof. Mijo Stanić i autorica prof. Herci Ganza.

U programu će sudjelovati ženska klapa Skontradura iz Dubrovnika i muška klapa Grdelin iz Zagreba. Na dan promocije monografija će se prodavati po akcijskoj cijeni od 200 kuna.

U pet poglavlja, na 566 stranica, knjiga kronološki prati nastanak i razvoj FDK Omiš, ne izostavljajući ni jedno bitno klapsko ime. U posebnim okvirima obrađeni su brojni pojedinci, utemeljitelji, ravnatelji, članovi Festivalskog vijeća, klape, pjevači, klapski voditelji i mnogi drugi.

U posebnim okvirima izdvojeni su članci i citati iz brojnih medija i tiskovina. Fotografije u knjizi popraćene su detaljnim legendama gdje god se moglo doći do točne informacije. Monografija je pisana tako da čitatelj ne mora nužno pratiti njezin kompletan sadržaj; on može čitati svaki tekst, svaki okvir kao zasebnu cjelinu. Korist koju je imao rad na stvaranju knjige je višestruka.

Rekonstruirani su podaci, složena je festivalska arhiva, digitalizirane su fotografije i dokumenti, prikupljena je periodika. Sve to poslužit će kao neizostavna baza podataka budućim klapskim istraživačima. Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima.

 

Impressum monografije:

Autorica: Herci Ganza

Glavni i odgovorni urednik: Mijo Stanić

Zamjenik urednika: Joško Plastić

Urednik fotografije: Vlade Zemunik

Grafički urednik: Igor Čaljkušić

Lektorica: Vesna Krželj Velić

Tajnice uredništva: Ana Vranješ, Antonija Rajković, Anamarija Vukasović

Recenzenti: akademik Jakša Fiamengo, dr. sc. Marko Rogošić, prof. Bože Mimica i mo. Dušan Šarac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.