Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prvi put u tri stoljeća Gospa Delorita proslavljena ispred crkve

12.05.2020.

09:23

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Prvi put od osnivanja 1993. godine, Općina Orebić nije svjetovnim događanjima obilježila svoj dan i blagdan svoje zaštitnice Gospe Delorite 10. svibnja. Zbog epidemije korona virusa i preporučenih mjera epidemiologa nije održana ni svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na svečanoj su sjednici trebala biti dodijeljena i javna općinska priznanja. Ona će, kako je odlučeno, dobitnicima biti dodijeljena čim to dopuste zdravstvene prilike.

Inače je blagdan Gospe Delorite nizom vjerskih svečanosti proslavljen u Gospinom svetištu u Kuni, uz dakako preporučene mjere zaštite i uz nazočnosti vjernika.

Na blagdan Gospe Delorite, misu na otvorenom kao i kraću procesiju u krugu svetišta u kojoj je nošen cvijećem okićen kip Gospe Delorite predvodio je generalni vikar dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

U više od 3 stoljeća dugoj tradiciji slavljenja Gospe Delorite, to je bilo prvi put da je misno slavlje održano na otvorenom pred Gospinom crkvom. U povodu dana Općine i blagdana Gospe Delorite čestitku sugrađanima uputili su načelnik Tomislav Ančić i predsjednik Općinskog vijeća Mario Vekić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.