Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pupnat odgađa brojne priredbe u susret blagdanu Gospe od sniga

04.08.2020.

13:57

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U srijedu 5.kolovoza ove godine se u Pupnatu na otoku Korčuli uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano obilježava i Dan mjesta i župe uz blagdan njihove zaštitnice Gospe od Sniga i njihove Viteške udruge Kumpanjija.

Već godinama se toga dana u Pupnatu okuplja veliki broj mještana i stanovnika cijeloga otoka,da bi po običaju pratili jutarnju svečanu svetu misu i procesiju.

Već stotinama godina 5. kolovoza se povodom zaštitnice mjesta Gospe od Sniga 'siče volu glava', odnosno uz popratni folklorni program se odsijecala volu glava. Zabranom običaja se zadnji put sjekla 1999. godine, no pečenje volova na ražnju se zadržalo sve do danas. Kupuju se volovi kod mesara, da bi se primamljivi miris vola na ražnju širio iz mjesnog parka od 12 pa sve do 19 sati, i onda bi se uz popularne cijene, pečeni kruh i vino častilo posjetitelje.

Poslijepodne bi Viteško udruženje Kumpanjija obilazilo mjesto, posjetili župnika i zatim u crkvi Gospe od sniga bi se obavio blagoslov "kumpanjola", koji bi nastupili svečanim godišnjim nastupom, zatim folklornim plesom stari bali.

Svake godine bi im u goste dolazile i klape i folklorne grupe iz Hrvatske ili inozemstva, a program bi završavao poslije ponoći uz neko popularno estradno ime.

"Za ovu srijedu 5. kolovoza 2020. program se pripremao po običaju", dodaje Ante Tvrdeić, sretan što se svi mještani trude biti najbolji mogući domaćini.

"Nažalost zbog situacije s Covid 19 ove godine odustajemo od uobičajene proslave. Nema vola, nema fešte, koncerta i ostalog, a sve će se svest na misno slavje i nakon mise simbolično će se odigrat kumpanjija i stari bal" ,kaže predsjednik MO Pupnat, koji su skupa s Kumpanjijom i mjesnim župnikom i Pastoralnim vijećem župe, dogovorili program i odlučili biti odgovorni, jer "zdravlje je najvažnije", kaže Ante Tvrdeić.

Program će biti namijenjen uglavnom mještanima, kojima će njihova Kumpanjija odigrati ples od boja sa starim balom te mjesna klapa "Koštil". Tradicionalne procesije prije svete mise neće biti. Početkom u 9 sati održat će se svečana sveta misa.

Župljanima i hodočasnicima je upućena molba da se pridržavaju pravila distance, kako bi što svečanije u ovakvim uvjetima proslavili Gospu od sniga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.