Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Razgovor s Pascalom Brucknerom

31.07.2015.

17:35

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku programa "Pisci na Igrama" u atriju Sponze organiziran je razgovor s francuskim piscem i filozofom Pascalom Brucknerom.

Razgovor je vodio Dražen Katunarić, član Upravnog odbora Hrvatskog društva pisaca uz Dubrovačke ljetne igere organizatora ovog festivalskog programskog ciklusa. - Bio sam u Dubrovniku 70-ih godina i turistički uživao u njemu, u suncu, moru, razgledavanju grada i jako mi se svidjelo. Međutim sada je Dubrovnik postao žrtva svog uspjeha, kao i Pariz gdje ne možete sresti lokalnog čovjeka na ulici. Pitam se gdje su lokalni ljudi? Sve je puno stranaca, svi su jednako obučeni i jednako se ponašaju, a Dubrovnik je jedinstveni kao takav i trebao bi moći nametnuti neka svoja pravila. Treba poraditi na zaštiti nekretnina. Sve je prilagođeno konzumerizmu. Turizam je u načelu dobra stvar no koliko ima dobrih strana toliko ima i negativnih. Nije to slučaj samo u Dubrovniku već npr. i u Španjolskoj. Dubrovnik je jedinstven i on je festival. I kao takav bi se trebao predstavljati jer trebamo pravila i duhovne vrijednosti poput Dubrovačkih ljetnih igara. – odgovorio  je Pascal Bruckner na pitanje iz publike o svojem doživljaju Dubrovnika.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.