Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Recital "Alla stagion dei fiori" održan u Saloči od zrcala

31.10.2020.

08:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

U sklopu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama održao se koncertni recital „Alla stagion dei fiori“, nadahnut nedavno otkrivenom i objavljenom zbirkom pjesama "Ariette" Ivana pl. Zajca, a nastupile su sopranistica Marijana Cirkveni i klaviristica Danijela Petrić.

Među ranim opusima Ivana pl. Zajca, od op. 30 do op. 53, nalazi se niz skladbi na talijanske tekstove. Sam Zajc naziva ih ariettama, a velik broj ih je napisan na literarni predložak Pietra Metastasija jednog od najpopularnijih i najomiljenijih pjesnika i libretista 18. stoljeća. Nastale su za vrijeme Zajčevog studija u Milanu i sadrže brojne skladbe za sve glasove.

Brojni skladatelji posegnuli su za Metastasijem stvorivši najljepša djela vokalnog repertoara. Ovaj recital koncert nastojanje je da se predstavi jedan maleni dio tog vrijednog opusa. Na koncertu su po prvi put integralno izvedene Ariette za sopran. Uz Zajčeve solo pjesme na program su uvrštena djela N. Vaccaija, G. Sartija, W. A. Mozarta i F. Schuberta.

Koncert se ostvario u suradnji Udruge Mala opera i Glazbene radionice Sorgo uz potporu Dubrovačkih knjižnica i Ministarstva kulture i medija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.