Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Redateljskle bilješke" Ivice Kunčevića

26.03.2017.

09:09

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponedjeljak, na Svjetski dan kazališta 27. ožujka 2017., u podne u velikoj dvorani na Akademiji dramske umjetnosti, bit će predstavljena nova knjiga Ivice Kunčevića "Redateljske bilješke" u sklopu Biblioteke Mansioni i u izdanju Hrvatskog centra ITI.

Ivica Kunčević navodi kako je povod pisanja knjige bio taj što se iz njegovog redateljskog rada skupila hrpa odbačenih bilježnica s nesređenim bilješkama nastalim povodom prvih iščitavanja teksta. Kunčević objašnjava kako je u tim prvim bilješkama «nekad analizom, nekad nepovezanim impresionističkim opaskama, asocijacijom, pokušajem malog eseja, portretom dramske osobe, nekad i pisca, često zamišljanjem živog prizora, kojemu se naknadno traži racionalno ishodište, opisom kostima, još češće skicama prostora» pokušavao pronaći kazališni ulaz u tkivo drame. Matko Botić u pogovoru knjige ističe kako su Kunčevićeve Redateljske bilješke vrijedan dokument vremena, u kojem se vrlo iskreno i bez fige u džepu govori o kazalištu s kraja dvadesetog stoljeća, njegovim običajima i nepisanim pravilima, boljkama i raspuklinama u novo».  Uz autora,  knjigu će predstaviti  Matko Sršen i Željka Turčinović, a ulomke iz knjige čitat će Perica Martinović i Krunoslav Šarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.