Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Renata Pokupić i Daniel Rowland otvaraju festival "Stradun Classic"

04.10.2019.

11:51

Autor: Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Koncertom u atriju Kneževa dvora počinje 2. Stradun Classic. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će jedan od najtraženijih azijskih dirigenata Darrell Ang i kao solisti nastupit će proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić i renomirani englesko-nizozemski violinist Daniel Rowland.

Na program je svjetska praizvedba Violinskog koncerta „Bucolique“ Ludomila Rogowskog, izbor iz Biblijskih pjesama Antonína Dvořáka, „Idila“ Blagoja Berse i Papandopulov „Hommage à Sorkočević“. Koncert započinje u 21 sat.

Umjetnički ravnatelj i glavni dirigent simfonijskog orkestra u Sechuanu od prosinca 2016. Darrell Ang redoviti je gost u kazalištu Mariinsky – uz podršku Valeryja Gergieva - i dirigira mjesečnim simfonijskim i opernim izvedbama u Sankt Peterburgu i u novom kazalištu Mariinsky (Primorsky stage) u Vladivostoku. Ove sezone vraća se u NHK Simfonijski orkestar, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Simfonijski orkestar Queenslanda, Singapurski simfonijski orkestar, Haydn orkestar Bolzana i Trenta, Münchenski radijski orkestar, simfonijski orkestar Barcelone. Jedan je od najtraženijih i najpoznatijih mladih dirigenata u Aziji, a s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje drugi put.

Rado viđena gošća uglednih koncertnih podija, Renata Pokupić, nedavno je po prvi put nastupila u Australiji kao Margareta (La damnation de Faust, Melbourne Symphony Orchestra), potom u Berliozovoj Roméo et Juliette (Bergen Philharmonic Orchestra) i Dvorakovoj Stabat Mater (Collegium Vocale Gent i DSO Berlin). 'Veličanstvena vokalna magija... prekrasan topao kremasti glas i izražajno scensko držanje koje je istovremeno zavodljivo i istinski potresno...Pokupić je suvereno vladala u arijama koje su istraživale zrele donje regije castrato glasa... spokojna i milostiva scenska pojava...njen glas bogatog srednjeg registra donio je blistavu toplinu ulozi...' samo je to mali dio kritika koje su superlativima popratili brojne nastupe Renate Pokupić širom svijeta, u opernim kućama i koncertnim podijima kao što su Royal Opera House Covent Garden, BBC Proms, Washington National Opera, Melbourne Symphony Orchestra, Paris Chatelet i brojnim drugim.

Violinist Daniel Rowland pojavljuje se na međunarodnoj sceni kao vrlo svestran, karizmatičan i avanturistički izvođač. Od 2007. do svibnja 2019. Daniel je bio prva violina poznatog kvarteta Brodsky. Kao solist, nastupa je diljem svijeta u poznatim dvoranama kao što je Concertgebouw u Amsterdama, Carnegie Hall u New Yorku, the Royal Albert Hall u Londonu, Glinka Hall u St. Petersburgu, Symphony Hall u Birminghu i brojnim drugima. Strastveni ljubitelj komorne glazbe surađivao je s uvaženim glazbenicima kao što su Ivry Gitlis, Polina Leschenko, Heinz Holliger, Dawn Upshaw, Alexander Lonquich, Priya Mitchell, Marcelo Nisinman, Michael Collins, Tunde Jegede, Nicolas Daniel. U Dubrovniku će praizvesti Violinski koncert „Bucolique“ L.M. Rogowskog.

Ulaznice za koncerte festivala dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14.30 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama i gift shopu Dubravka na Pilama, kao i online putem servisa ulaznice.hr. Kontakt za informacije i rezervacije je 417 110.

Festival se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i hotela Rixos.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.