Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Renomirani švedski zbor "Romeo i Julija" danas i sutra u Dvoru

17.09.2019.

11:04

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar

Foto: - / -

Na veliko oduševljenje dubrovačke publike koja ih pamti po sjajnim nastupima, švedski zbor "Romeo i Julija" ponovno se vraća u Dubrovnik i održat će dva nastupa u atriju Kneževa dvora u sklopu 7. Međunarodnog glazbenog festivala "Dubrovnik u pozno ljeto" večeras i srijedu 18. rujna u 21 sat.

Višegodišnje koncerte zbora "Romeo i Julija" dubrovačka publika pamti i kao jedne od najposjećenijih nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, po spontanosti, ali i jednostavnosti poimanja renesansnih djela s dozom duhovitosti, simpatičnosti te svakako po talentiranim izvođačima – glumcima, glazbenicima i plesačima koji su renesansnu glazbu učinili zanimljivijom i široj publici.

Izvodeći glazbu iz renesanse i ranog baroka, ansambl stvara kazališne koncerte jednako privlačne za gledanje i slušanje. Drama, glazba i koreografija povezani su u ekspresivni, razigran doživljaj koji nadilazi žanrovsko opredjeljenje.

Prepoznatljiv način izvedbe ansambla razvio je njegov umjetnički ravnatelj Benoît Malmberg tijekom gotovo tri desetljeća i očarao publiku i kritiku diljem svijeta. Od utemeljenja 1991. godine ansambl Romeo & Julia Kören je kao artist in residence smješten pri Kraljevskom dramskom teatru u Stockholmu gdje redovno održava predstave.

Ansambl je gostovao u više od 35 zemalja, a pet puta je nastupio na banketu dodjele Nobelove nagrade te na vjenčanju princeze Viktorie i princa Daniela.

Opsežan repertoar ansambla proteže se od talijanske, španjolske, engleske i francuske renesanse i baroknih remek djela do slavenskih pjesama i vatrenih švedskih narodnih napjeva, pjesama koje prikazuju nježne ljubavne priče kao i burleskne komedije.

Dramski koncert s ansamblom Romeo & Julia Kören može se prilagoditi bilo kojem prostoru – dvorcu, crkvi, kazalištu, koncertnoj dvorani, vrtu, gradskom trgu, školi ili bolnici. U stanju je od bilo kojeg prostora napraviti kazališnu pozornicu i na njoj za svoju publiku stvoriti i nastaniti magični svijet. Predstave igra u neposrednom kontaktu s publikom, a cilj je na topli i osoban način širiti radost i užitak, očarati i zabaviti.

Večeras je na programu "Dekameron", djelo talijanskog velikana Giovannija Boccaccija – u ovom slučaju, drama popraćena glazbom Orazija Vecchie, Orlanda di Lassa i Rossina Mantovana, u kojoj će Zbor na burleskan i dramatičan način prikazati novele iz Dekamerona, odnosno grupu muškaraca i žena u kugom zaraženoj Firenci koji pričom, pjevanjem i plesom pokušavaju zaboraviti na bolest i žele da im vrijeme brže proleti.

U srijedu 18. rujna Zbor priprema remek djela francuske renesanse i talijanskog i engleskog baroka – Orlanda di Lassa, Clémenta Janequina, Claudija Monteverdija and Henryja Purcella.

Ulaznice za koncert dostupne su u uredu DSO-a od 9 do 14.30 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama, gift shopu Dubravka na Pilama i online putem servisa ulaznice.hr. Također, ulaznice su dostupne jedan sat prije početka koncerta pred ulazom, a popusti za građane dostupni su isključivo na blagani orkestra u uredu ili pred koncert. Broj za informacije i rezervacije je 417 110.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.