Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

16:23 / 04.02.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Restaurirane dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Restaurirane dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Restaurirane dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Foto: Dubrovački muzeji / -

U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Odjelom za umjetnost i restauraciju, u radionici za konzervaciju-restauraciju tekstila, restaurirane su dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike s likom sv. Vlaha iz kraja 18. stoljeća: brodska zastava s nepoznatoga dubrovačkog jedrenjaka iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja i fragment brodske zastave s dubrovačkog jedrenjaka kapetana Birimiše koja se čuva u Pomorskom muzeju.

Voditeljica projekta bila je doc. dr. sc. Danijela Jemo, viša konzervatorica-restauratorica tekstila i voditeljica radionice za restauraciju tekstila na Sveučilištu u Dubrovniku.

Konzervatorsko-restauratorske radove na umjetninama, uz prof. Danijelu Jemo, izvodili su Mateo Miguel Kodrič Kesovia, doc. art. rest. i studenti smjera restauracije tekstila.

Projekt konzervacije i restauracije predmeta započeo je krajem 2019. godine i trajao je dvije godine, te se provodio u dvije faze. U prvoj fazi odrađeni su pripremni radovi, konzervatorsko-restauratorska istraživanja, laboratorijske analize, te se započelo s konzervatorsko-restauratorskim zahvatom, dok se u drugoj fazi nastavilo s daljnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima i pripremom umjetnina za izlaganje, koristeći suvremenu metodu pressure mounting za izlaganje i pohranu plošnoga tekstila.

Restaurirane brodske zastave Dubrovačke Republike s likom sv. Vlaha, simbolom slobode i neutralnosti Republike, predstavljene su javnosti u povodu jubilarne 1050. obljetnice štovanja dubrovačkoga Parca, od 3. do 6. veljače 2022. godine, za vrijeme radnog vremena Muzeja od 9 do 16 sati, te u večernjim satima od 17:30 do 20:30, u prizemlju Kneževa dvora.