Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Restaurirane dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike iz fundusa Dubrovačkih muzeja

04.02.2022.

16:23

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Restaurirane dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Restaurirane dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Foto: Dubrovački muzeji / -

U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Odjelom za umjetnost i restauraciju, u radionici za konzervaciju-restauraciju tekstila, restaurirane su dvije državne brodske zastave Dubrovačke Republike s likom sv. Vlaha iz kraja 18. stoljeća: brodska zastava s nepoznatoga dubrovačkog jedrenjaka iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja i fragment brodske zastave s dubrovačkog jedrenjaka kapetana Birimiše koja se čuva u Pomorskom muzeju.

Voditeljica projekta bila je doc. dr. sc. Danijela Jemo, viša konzervatorica-restauratorica tekstila i voditeljica radionice za restauraciju tekstila na Sveučilištu u Dubrovniku.

Konzervatorsko-restauratorske radove na umjetninama, uz prof. Danijelu Jemo, izvodili su Mateo Miguel Kodrič Kesovia, doc. art. rest. i studenti smjera restauracije tekstila.

Projekt konzervacije i restauracije predmeta započeo je krajem 2019. godine i trajao je dvije godine, te se provodio u dvije faze. U prvoj fazi odrađeni su pripremni radovi, konzervatorsko-restauratorska istraživanja, laboratorijske analize, te se započelo s konzervatorsko-restauratorskim zahvatom, dok se u drugoj fazi nastavilo s daljnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima i pripremom umjetnina za izlaganje, koristeći suvremenu metodu pressure mounting za izlaganje i pohranu plošnoga tekstila.

Restaurirane brodske zastave Dubrovačke Republike s likom sv. Vlaha, simbolom slobode i neutralnosti Republike, predstavljene su javnosti u povodu jubilarne 1050. obljetnice štovanja dubrovačkoga Parca, od 3. do 6. veljače 2022. godine, za vrijeme radnog vremena Muzeja od 9 do 16 sati, te u večernjim satima od 17:30 do 20:30, u prizemlju Kneževa dvora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.