Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Retrospektivna izložba Vanje Radauša

20.11.2015.

00:05

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji večeras u 19 sati, bit će otvorena retrospektivna izložba Vanje Radauša povodom 40. godišnjice smrti i 110. obljetnice njegova rođenja. Izložba će biti otvorena do 10. siječnja.

 Autor izložbe je Davorin Vujčić a kustosica je Rozana Vojvoda. Vanja Radauš (1906.-1975.) je bio stvaralac neiscrpna interesa i jedan od najplodnijih hrvatskih umjetnika dvadesetog stoljeća. U kiparstvu je ostavio snažan pečat u rasponu od medalje, komornih skulptura u terakoti, gipsu i kamenu, vosku i bronci, do spomeničke plastike. Svojim je kiparskim ciklusima otvorio dotad nepoznate vizure te se  smatra jednim od najznačajnijih protagonista hrvatskog kiparstva dvadesetog stoljeća. Na dubrovačkoj retrospektivnoj izložbi će, uz prikaz  umjetničke svestranosti Vanje Radauša, uz već poznata djela iz raznih stvaralačkih faza umjetnika, publici biti predstavljena i  djela  iz privatnih zbirki koja do sada nisu bila izlagana kao i njegov prvi kiparski rad iz 1930. godine. U programu otvaranja izložbe učenica Umjetničke škole Luke Sorkočevića Sara Žuvela uz klavirsku pratnju  Stefani Grbić, izvest će skladbe Ivane Lang skladane po pjesmama Vanje Radauša. Retrospektivna izložba Vanje Radauša bit će otvorena do 10. siječnja 2016. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.