Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Robert Međurečan i njegova gitara stižu na druženje s dubrovačkom publikom

28.10.2019.

08:35

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Robert Međurečan, zapaženi hrvatski književnik, pisac romana i filmskih scenarija, prodavač auto opreme i knjiga, profesionalni glazbenik te puno toga još, večeras u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavit će svoju novu knjigu "Krletka za glinenog goluba".

Međurečan se na književnoj sceni pojavio 2008. drskim, antiratnim pamfletom "Prodajem odličja, prvi vlasnik". Na kraju knjige, u bilješci o piscu, stoji tek crtica: "1991. prodao gitaru i kupio pušku".

Iako su ga sve zaobišle, Međurečanov prvi roman bio je u finalima svih hrvatskih književnih nagrada. U međuvremenu, Petar Krelja, nadahnut romanom, snimio je dokumentarni film "Oluje se uvijek vraćaju kući", a Robert Međurečan 2011. objavio je svoj drugi roman "Kad jaganjci utihnu u Zdihovu" kojim literarno nastavlja obračun s devijacijama iz bliske prošlosti.

"Krletka za glinenog goluba", treći roman Roberta Međurečana, svojevrsno je zatvaranje kruga i, čini se, konačni autorov obračun s traumama iz prošlosti. Uvjetno rečeno, to je nastavak prethodne knjige jer se u njemu ponovno susreću dvojica glavnih likova čiji je odnos zapleten u napeti krimić, priču o osveti i korupciji, istini i laži, rastezljivim pojmovima ovisnima o tumačenju i tumaču, a sve u godini svjetskog nogometnog prvenstva na kojem Hrvatska postaje viceprvak svijeta.

Robert Međurečan ponosan je što kao sudionik Domovinskog rata nije iskoristio niti jednu beneficiju koju je mogao. Držeći da bi se današnja proza trabala sastojati od naramka pozitivne subverzije i prstohvata mudrosti, ponovno je kupio gitaru s kojom stiže u Dubrovačke knjižnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.