Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Rukopisna zbirka kolendi Mata Zamagne predstavlja se u Zagrebu

10.10.2019.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Rukopisna zbirka kolendi Mata Zamagne iz 1817., 1818. i 1819. godine, objavljene u izdanju Dubrovačkih knjižnica, autorica Jelene Obradović Mojaš i Ivane Lovrić Jović, održat će se u petak 11. listopada u 19 sati u Galerija Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.

Nadahnut slikama vlastitog mikrokozmosa, dubrovački vlastelin Mato Franov Zamagna Tamarić (1800.-1870.) kao sedamnaestogodišnjak pisao je kolende. Njegova rukopisna zbirka Kolende od godisctaa 1817., 1818., 1819. u Riezi, čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.

Knjiga "Kolende. Transkripcija i studije" sastoji se od četiri dijela, prvi dio je faksimilno izdanje iz Zamagnine rukopisne zbirke, drugi se bavi transkripcijom i tu se nalaze fotografije izvornoga rukopisa koje, stranicu po stranicu, prati transkripcija teksta.

Povijesna studija Jelene Obradović Mojaš tematizira Zamagnin životni put, historiografsko i književno nasljeđe nakon pada Dubrovačke Republike. Jezična studija Ivane Lovrić Jović istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente što zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka. Iako su pojedine kolende već ugledale svjetlo dana, u ovoj je knjizi prvi put tiskana cjelovita zbirka.

Knjigu će predstaviti autorice studija dr. sc. Ivana Lovrić Jović, doc. dr. sc. Jelena Obradović, urednica knjige dr. sc. Vesna Čučić, recenzenti dr. sc. Marijana Horvat, prof. dr. Stjepan Ćosić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.