Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sasvim (ne)obične priče za djecu, ali i odrasle

06.03.2019.

12:07

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Predstavljanje knjige “Sasvim (ne)obične priče” Jelice Gjenero održalo se 5.ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autoricu, knjigu koju je izdalo Društvo za afirmiranje i promicanje knjige i stripa ”Slagalica” predstavili su Tajana Martić i Lukrecija Ujdur Pavlović.

Riječ je o četrnaestoj autoričinoj knjizi koja se sastoji od osam priča pisanih jednostavnim jezikom. Djelo nije isključivo zabavnog, već i povijesno-edukativnog karaktera, s bajkovitim elementima. Uočljiva je očaranost kulturno-povijesnim bogatstvom našeg zavičaja. Referirajući se na slavnu izreku kako “najveći čovjek uvijek ostaje dijete”, predstavljači su odlučili putem Jeličinih uspomena to dijete u sebi večeras i pronaći.

“Priče u slikovnici isprepletene su maštom, snovima, ali i stvarnošću. Kroz cijelo djelo osjeća se ljubav kao vječita inspiracija i to naročito prema djeci, njenoj, ali i onoj u učionicama, crkvi, na ulici, koje krije u svom srcu, svatko na svoj način, ta mala carstva u kojim ona nepogrešivo i hrabro vladaju. Nekima je teško prići jer i djecu muče razni problemi, nerijetko neshvatljivi svijetu odraslih. Autorica ih razumije, traži rješenja, podupire, motivira i daje vjetar u leđa”, istaknula je Ujdur Pavlović.

Martić je spomenula kako je “djetinjstvo spavanje razuma”' i kako je u prvom čitanju knjige “'pustila  razum da je ne ometa”' te se pretvorila u jedno dijete.

“U drugom čitanju krenula sam razumski od samog naslova. Sasvim obične ili neobične priče svakome ostavljam na razmatranje, jer su ovo priče koje svi imamo u  djetinjstvu i koje smo maštom pretvorili u neobične”, rekla je Martić, a autorica Gjenero se zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji ove knjige.

Za ilustracije je zaslužna Sandra Sekulić, Ivan Cikatić je uglazbio dijelove priča koji su napisani u stihu i popratio priče pjesmom i glazbom, a učenici Osnovnih škola Lapad, Župe dubrovačke i Umjetničke škole Luke Sorkočevića sudjelovali su igrokazom, recitacijama i glazbenim nastupom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.