Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Šest župa pelješkog i stonskog dekanata slavi sv. Mihovila

29.09.2021.

12:03

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Blagdan svetoga Mihovila Arkanđela danas se slavi u 23 župe Dubrovačke biskupije, a na Pelješcu u 6 župa pelješkog i stonskog dekanata, svečanije u Vignju gdje mu je posvećena župna crkva preoblikovana u baroku 1749. godine u kojoj će se u popodnevnim satima slaviti misa s procesijom.

Svetoga Mihovila od davnina časte u Stonu gdje mu je na vrhu brijega Gradac u 11. stoljeću posvećena predromanička crkva u kojoj su sačuvane najstarije freske u Hrvatskoj.

U njoj će se popodne slaviti misa, nakon što je nakon dugogodišnje obnove ponovno u funkciji. Novac za restauraciju freski i kompletnu obnovu te crkve i vrijednog spomenika hrvatske crkvene i kulturne baštine osigurali su Ministarstvo kulture i medija, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Općina Ston i Župni ured u Stonu.

Svetom Mihovilu posvećene su crkvice u Dubravi sa zapadne strane Putnikovića, Dančanju i Trsteniku, a još ga časte u Orebiću. Osim u Vignju dugo je bio parac u Trpnju gdje se sve do pred 2. svjetski rat održavao veliki sajam.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.