Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sestra Marija od Presvetog Srca Anka Petričević izlaže u Galeriji Sebastian

28.09.2021.

13:30

Autor: Radio Dubrovnik

Galerija Sebastijan

Galerija Sebastijan

Foto: - / -

Uoči blagdana sv. Mihovila i 30. obljetnice agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske, večeras u 20 sati održat će se izložba likovnih djela uz predstavljanje književnog opusa Sestre Marije od Presvetog Srca Anke Petričević.

Glazbeno – poetska večer bit će upriličena u Galeriji Sebastian, Ul. svetog Dominika 5.

U programu sudjeluju: mr.prof. Branislava Zaradić,prof. Branka Buljan,prof.Irja Jerković, kantautor Josip Čenić & prijatelji iz Male braće,  Vinko Čenić, mag. iur. Mislava Jonjić, univ. bacc. art. Josipa Jelavić i gimnazijalka Matea Mustapić.

Izlozbu otvara fra dr Stipe Nosić.

S. Marija ove godine slavi 60. obljetnicu svečanih zavjeta zaređenja u red klarisa. Rođena je 1930. g. u Lovreću. Diplomirala je književnost na  Filozofskom fakultetu 1955. g. ,nakon čega se zaredila  i otišla u Samostan sv. Klare u Splitu, gdje i danas živi i plodonosno stvara. Za vrijeme života u samostanu, 1976.g. diplomirala je i studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. U samostanu 1975.g. pokrenula je biblioteku asketsko – mističnih djela Symposion u kojoj je uredila 140 naslova, a sama je objavila 80 knjiga duhovne poezije, proze, eseja i teoloških rasprava. S. Marija ostvarila se i u likovnom izražavanju te je 1998.g.  imala prvu samostalnu izložbu u Širkom Brijegu, potom ove godine u Imotskom i sada u Dubrovniku.

Među mnogobrojim nagradama koje je primila, posebno se ističu nagrade:  Dr. Franjo Tuđman dodijelio joj je 1995.g. odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos našoj kulturi. Iste godine primila je nagradu Grada Splita za životno djelo. 2010. g. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, dodijelila joj je nagradu za poeziju (zaklada Dragutin Tadijanović). Dobitnica je nagrade A.B.Šimića za poeziju, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Na Danima pjesničkih susreta Dobro jutro more , 2016. g. dodijeljena joj je nagrada Društva hrvatskih književnika.

Izložba će biti otvorena do 1. studenoga.

Događaj organizira Umjetnička Udruga Sebastian Art i Udruga Sestra Marija od Presvetog Srca Anka Petričević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.