Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Sjećanje na Kijev": Večeras DSO s praizvedbom djela Davora Bobića

27.05.2022.

08:49

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Početkom 2022. godine odabrana su dva rezidencijalna skladatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Petar Obradović i Davor Bobić će tako ove godine predstaviti po prvi put svoja djela, skladana za dubrovački Orkestar.

Večeras u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz maestra Tarduea. Kao solist nastupa čelist Vid Veljak, koji će uz pratnju Orkestra izvesti praizvedbu djela "Sjećanje na Kijev", iz pera gospara Davora Bobića. Uz ovo djelo, na programu su L. Sorkočević i F. B. Mendelssohn.

Davor Bobić završio je osnovnu i srednju glazbenu školu te Gimnaziju u rodnom Varaždinu. Diplomirao kompoziciju, glazbenu teoriju, te klasičnu harmoniku na poznatom Državnom konzervatoriju ''P.I. Čajkovski'' u Kijevu. Veliku zaslugu u Bobićevu glazbenom obrazovanju imaju njegovi učitelji. Još u osnovnoj glazbenoj školi to su nastavnice harmonike Avar Marija te Nevenka Lukman kod koje je postigao veliki napredak. Ključnu ulogu ipak određuje profesor Slavko Magdić zahvaljujući kojem upisuje studij u Kijevu. Klasičnu harmoniku studira u klasi uglednog profesora Ivana Adamoviča Jaškejeviča dok orkestraciju i kompoziciju studira kod Genadija Ivanoviča Ljašenka. Instrumentaciju polazi kod izvjesnog ukrajinskog skladatelja Jevgenija Fjodoroviča Stankoviča, klavir kod Tamara Ivanovne Lobačove a dirigiranje kod Valentina Maljceva.

Dobitnik nagrade Ministarstva obrazovanja Ukrajine kao jedan od najboljih inozemnih studenata u akademskoj godini 1992/93. Nakon povratka u domovinu na Glazbenoj školi u Varaždinu otvara jedinstvenu klasu kompozicije za osnovno i srednješkolsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj. Davor Bobić dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad.

U listopadu 2006. imenovan je ravnateljem uglednog nacionalnog festivala Varaždinske barokne večeri. Opus Davora Bobića pisan za klasičnu harmoniku nastao u periodu unatrag posljednjih petnaest godina smatra se nezaobilaznim doprinosom obogaćenju hrvatske i europske literature pisane za dani instrument. Dobitnik nagrade "Marul" na jubilarnim 20-im "Marulićevim danima", Split 2010. godine za najbolju scensku glazbu, za predstavu HNK u Zagrebu, M.Krleža, Kraljevo, redatelj: Ozren Prohić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.