Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Skarestija od bumbaka" premijera Teatra Lero

22.12.2015.

00:11

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studentski teatar prikazat će premijerno 23. prosinca na svojoj sceni u Lazaretima predstavu "Skarestija od bumbaka" Antuna Gleđevića u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša.Nastavak je to Lerovog scenskog propitivanja dubrovačke književne baštine.

Ovg puta Studetski teatar Lero je posegnuo za djelom Antuna Gleđevića (1656.-1728.), neopravdano zaboravljenog dubrovačkog liričara, dramatičara, prevoditelja, prepisivača starih tekstova i satiričara tegobnog života i tužnog usuda. Antun Gleđević stasavao je u vremenu koje se bilo u znaku saniranja posljedica velikog potresa 1667. godine. Bio je podrijetlom iz pučke obitelji, obavljao je činovničke poslove uglavnom u Cavtatu a posljednje godine života proveo je bolestan u siromaštvu.  Pisao je ljubavne, misaone, prigodne i satiričke pjesme i drame. Lero naslov svoje nove predstave preuzima iz Gleđevićeve satirične pjesme u kojoj kritički slika neumjereni život udovica i društvene okolnosti Grada. Gleđević je bio najuspješniji kao satirički pjesnik a osim toga, piše Antun Pavešković, bio je ženomrzac pa su se na udaru njegova pera nerijetko našle žene. Pjesan Lopujkam, dobro ilustrira njegove tematske preokupacije. U toj pjesmi Gleđević razobličuje prostituciju. Nevoljen, uzvračao je prozivanjima i satirama zbog kojih je često bio zatvaran. Lerova Skarestija od bumbaka  otvara i neke druge neznane tragove Dubrovnika iz Gleđevićeve optike ali i nekih svevremenskih priziva kojima svjedočimo i koji iznova aktualiziraju misli i djelo zaboravljenog pjesnika. Skarestija od bumbaka, ili u slobodnom prijevodu – Nestašica pamuka,  kazališna je praizvedba koja upozorava na pjesnika i njegovo djelo koji ne zaslužuju zaborav. I, u Lerovoj poetskoj viziji, prvi put, nakon što su ga za života igrali dubrovačke kazališne družine, postaje kazališnom činjenicom. Scenografkinja i kostmografkinja je Dubravka Lošić, realizator scena Mato brnjić, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, tonska montaža djelo je Viktora Lenerta a u predstavi igraju: Ksenija Medović, Jasna Held, Matilda Perković, Zvončica Šimić, Ana Petrović i Katarina Ruščić. Premijera je 23. prosinca u 19.30 sati u Teatru Lero u Lazaretima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.