Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Skenirana "Judita" Marka Marulića

06.03.2021.

12:23

Autor: Radio Dubrovnik

Fra Stipe Nosić

Fra Stipe Nosić

Foto: - / -

Marko Marulić napisao je ep "Judita" na hrvatskom jeziku 1501., pa je 500. obljetnica nastanka djela slavljena 2001. S punim naslovom "Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena" djelo je tiskano prvi put u Veneciji 13. kolovoza 1521.

Jedan od dva primjerka toga izdanja sačuvana u svijetu čuva knjižnica Male braće u Dubrovniku.

Povodom jubilarne visoke 500. obljetnice prvotiska dubrovački samostan najavio je za 13. kolovoza 2021. predstavljanje prvog kritičkog izdanja Marulićeve Judite. To izdanje priprema prof. Zvonko Pandžić.

Uz druge prigodne manifestacije koje se za obilježavanje ove obljetnice planiraju, inicijativa je i Muzeja grada Splita koji će na temu Marulića organizirati izložbu za koju planira izradu faksimila prvog tiskanog izdanja "Judite".

To Marulićevo djelo, po kojem je Marul prozvan 'ocem hrvatske književnosti', uz dozvolu franjevaca, u tu svrhu skenirano je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Marulić je još za života bio poznat po svojim latinskim djelima, ali "Judita" je njegova prva pjesma tiskana na hrvatskom jeziku i jedino njegovo djelo na hrvatskom koje je tiskano za vrijeme njegova života. Marulić je i prvi pisac uopće koji u književnosti koristi biblijsku junakinju Juditu koja spašava svoj narod od pogibelji, čime je u stvari htio osnažiti rodoljubni zanos vlastitog naroda pred opasnošću od osmanlija.

O vrijednosti te male, ali za hrvatski jezik važne knjige govori podatak da je, za vrijeme njezine posudbe i odsustva tri dana iz samostana, bila osigurana na iznos od 100.000 eura. Prvotisak "Judite" još je jednom bio objavljen kao faksimil, i to od JAZU 1950. u Zagrebu, što je doprinijelo da to Marulićevo djelo i u svijetu postane poznato i dobije na važnosti.

Fra Stipe Nosić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.