Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Slika Vlaha Bukovca "Konavoski tkalci" vraća se doma

04.07.2022.

07:17

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Vlaho Bukovac, "Konavoski tkalci"

Vlaho Bukovac, "Konavoski tkalci"

Foto: Vlaho Bukovac / -

"Neopisivo radosni i zahvalni dijelimo s Vama vijest da se slika Vlaha Bukovca "Konavoski tkalci" vraća doma, u Kuću Bukovac, i to na rođendan našega Vlaha, 4. srpnja kako je i planirano!", ističu iz Kuće Bukovac.

"Zahvaljujući svijesti i pomoći zajednice iz domovine, a i iz inozemstva, ovaj Bukovčev biser sada je dio muzejske zbirke kuće Bukovac, čime je dostupan svima nama i budućim naraštajima. Stoga, pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate proslavu rođendana Vlaha Bukovca i dolaska njegove slike, što će se održati 4. srpnja u Kući Bukovac s početkom programa u 20 sati", pozivaju iz Kuće Bukovac.

O slici i akciji govorit će ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić, viša kustosica Helena Puhara te kustosica Jelena Beželj, nakon čega slijedi tratimjenat uz glazbeni program za koji je zaslužna Maja Grgić.

Muzeji i galerije Konavala 20. travnja su pokrenuli akciju prikupljanja financijskih sredstava za otkup slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci. Cilj je bio prikupiti 75.000 kuna do rođendana Vlaha Bukovca 4. srpnja 2022. godine, kako bi u ovoj, obljetničkoj godini "Konavoske tkalce" vratili doma. Slika Vlaha Bukovca "Konavoski tkalci" u zadnji je čas zaustavljena od prodaje izvan granica Lijepe naše te je ponuđena Muzejima i galerijama Konavala na prodaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.