Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stella maris južnih otoka

31.07.2015.

11:56

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Stella maris južnih otoka” naziv je predavanja i projekcije istoimenog filma o brojnim Gospinim svetištima s Korčule, Pelješca i Mljeta, koje će se održati u 20 sati u Gradskoj vijećnici Grada Korčule.

U znanstveno-obrazovnom filmu Stella maris južnih otoka (marijanska baština Korčule, Mljeta, Badije i Pelješca) multidisciplinarno je prikazan presjek građe posvećen povijesnom štovanju Bogorodice na području nekadašnje Korčulanske biskupije, Pelješca i Mljeta od srednjeg vijeka do današnjih dana. Kroz film upoznajemo pojedina glasovita, ali i manje poznata, stara povijesna marijanska središta duhovnosti i kulture (grad Korčula, Blato na Korčuli, Čara, Smokvica, Vela Luka, Račišće, Pupnat, Žrnovo, Lumbarda, Badija, Gospa od Jezera na Mljetu, Orebić, Viganj, Trpanj, Žuljana, Kuna, Ston). Poseban naglasak pridan je povijesnoumjetničkim slikama, freskama, kipovima i njihovim autorima. Pored toga, kao duhovna aura prostora, prezentirane su stare knjige i duhovni stihovi ovog podneblja, kao npr. srednjovjekovni tekstovi Korčulanske pjesmarice Svih Svetih, stihovi blatske Bratovštine Gospe od Ruzarija, stihovi Ivana Ostojića, Petra Kanavelića, Augustina Draginića Šaška, Andrije Kačića Miošića, Tome Ivanovića, Nedjeljka Subotića, Vinicija Lupisa. Istaknute su i važne povijesne osobe koje su pružile svoj prinos kulturnoj ostavštini područja, od moreplovca Marka Pola, do braće Talovac, Luke Tolentića, Frana Nigretića, Nikole Petrovića, Jakova Baničevića, Vinka Paletina, Antuna Rozanovića, Marka Kalogjere i drugih. Film prikazuje i etnološko područje, narodne običaje, predaje i etno-tradiciju. Naposljetku, u glazbenoj komponenti filma upoznajemo izvornu glagoljašku, od srednjeg vijeka očuvanu glazbenu tradiciju koju pjevaju bratovštine otoka Korčule, ali također slušamo i zvuk renesansnih leuta, kao i ranobaroknu orguljašku glazbu. O filmu govore Hrvojka Mihanović- Salopek i Alojzije Prosoli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.