Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stella maris južnih otoka

01.08.2015.

14:22

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U korčulanskoj gradskoj vijećnici sinoć je prikazan film "Stella maris južnih otoka" o brojnim Gospinim svetištima s Korčule, Pelješca i Mljeta.

Film Stella maris južnih otoka, već  prikazivanog u Hrvatskoj,  sinoć   su imali prigodu vidjeti i korčulani i njihovi gosti. Kao što je poznato, u tom  znanstveno-obrazovnom filmu  u kojemu se govori o marijanskoj baštini    Korčule, Mljeta, Badije i Pelješca,  multidisciplinarno je prikazan presjek građe posvećen povijesnom štovanju Bogorodice na području nekadašnje Korčulanske biskupije, Pelješca i Mljeta od srednjeg vijeka do današnjih dana. Mariologija, kao  dio bogoslovne znanosti koja je posvećena životu Blažene Djevice Marije i radovima o njoj, prvi se puta spominje prvih godina 17. stoljeća u Španjolskoj.

Kroz film se upoznaju  glasovita, ali i manje poznata, stara povijesna marijanska središta duhovnosti i kulture (grad Korčula, Blato na Korčuli, Čara, Smokvica, Vela Luka, Račišće, Pupnat, Žrnovo, Lumbarda, Badija, Gospa od Jezera na Mljetu, Orebić, Viganj, Trpanj, Žuljana, Kuna, Ston),  poseban je naglasak pridan  povijesnoumjetničkim slikama, freskama, kipovima i njihovim autorima. Pored toga, kao duhovna aura prostora, prezentirane su stare knjige i duhovni stihovi ovog podneblja, kao npr. srednjovjekovni tekstovi Korčulanske pjesmarice Svih Svetih, stihovi blatske Bratovštine Gospe od Ruzarija, stihovi Ivana Ostojića, Petra Kanavelića, Augustina Draginića Šaška, Andrije Kačića Miošića, Tome Ivanovića, Nedjeljka Subotića, Vinicija Lupisa. Istaknute su i važne povijesne osobe koje su pružile svoj prinos kulturnoj ostavštini područja, od moreplovca Marka Pola, do braće Talovac, Luke Tolentića, Frana Nigretića, Nikole Petrovića, Jakova Baničevića, Vinka Paletina, Antuna Rozanovića, Marka Kalogjere i drugih. Film također prikazuje i etnološko područje, narodne običaje, predaje i etno-tradiciju, dok u u glazbenom dijelu  filma upoznajemo izvornu glagoljašku, od srednjeg vijeka očuvanu glazbenu tradiciju koju pjevaju bratovštine otoka Korčule, također slušamo  zvuk renesansnih leuta, kao i ranobaroknu orguljašku glazbu.

Scenaristica i redateljica filma je Hrvojka Mihanović-Salopek,  voditeljica projekta „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“, u sklopu kojeg je snimljena serija filmova mariološke tematike, nastalih na poticaj pokojnog Pavla Melade, predsjednika Međunarodne mariološke akademije u Rimu. S obzirom na to da je film je kao medij dostupan  svima, njime je lakše predstaviti presjek hrvatske baštine i pokazati ga svijetu.  -  rekla je Hrvojka Mihanović-Salopek, koja je uz  producenta filma i   direktora izdavačke kuće „Udruga Prosoli - Sveta glazba“ Alojzija  Prosolija  održala i prigodno  predavanje. Promocija filma održana je u organizaciji grada Korčule i Gradskog muzena Korčula.  KORČULA

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.