Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stjepko Mamić peti put izlagao na povijesnom Salon D'Automne u Parizu

08.11.2021.

12:47

Autor: Radio Dubrovnik

Dražana Martinović Mamić

Dražana Martinović Mamić

Foto: - / -

Stjepko Mamić vratio se iz Pariza gdje je izlagao na povijesnom pariškom Jesenskom likovnom salonu (Salon d’Automne) pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Gospodina Emmanuela Macrona.

Tradicionalni 118. po redu povijesni Jesenski likovni salon (Salon d’Automne) otvoren je u Parizu svečanim vernissageom 27. listopada. 2021.god. pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Gospodina Emmanuela Macrona uz podršku: ministrice kulture Francuske Roselyne Bachelot, gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo i gradonačelnice 8. Pariškog arondismana Jeanne d’Hauteserre.

Umjetničke radove 890 umjetnika iz 43 zemlje podijeljene u 17 sekcija pomno je kao i uvijek odabrao strogi žiri od nekoliko stotina tisuća prispjelih radova iz cijelog svijeta.  

Kapetan Stjepko ove je godine u sekciji Figure i Eseji  izložio  Magičnu mrežu, djelo velikih dimenzija  u miješanoj tehnici sa zlatnim listovima i pigmentima  na lanenom platnu, koja je plijenila pažnju brojne publike, njih oko 30 000 unatoč epidemiološkoj situaciji. Mamić je dobio i pohvale brojnih kolega. Posebnu čast mu je iskazao pozivom za prijem u punopravno članstvo Salona d’Automne predsjednik sekcije Figures et Essais Stefan Beiu, jedan od ponajboljih suvremenih slikara.

I kao što je prof. Stefan Beiu istaknuo u uvodnoj riječi u katalogu Sekcije Figures et Essais “kako prolazimo jedno teško razdoblje na cijeloj planeti, na kojeg  brojni umjetnici kao i u vrijema rata odgovaraju u njihovim atelierima umjetničkim djelima i srcem, propitujući što je najvažnije, esencijalno, što nam može dotaknuti dušu, usrećiti nas … na kraju zaključuje: “Mnogi umjetnici Sekcije Figuresa & Essays snagom volje i hrabrošću slikali su svoja zadnja platna. Snaga, uvjerljivost i hrabrost odabranih tema koje propituju: život i smrt, našu povijest, povijest umjetnosti, ekologiju i sve ono što trenutno proživljavamo”. Jer to su esencijalne životne teme poput očuvanja čistog mora kao izvora i održivosti života, što je i tema Stjepkovih slika iz serije Mreža.       

Ovaj povijesni Salon koji je po prvi put održan davne 1903. god. u Petit Palais na Champs Elysees,  značajan je za Stjepka Mamića, dubrovačku i općenito hrvatsku  umjetnost i po tome što je na njemu 2018. promovirana Knjiga sa povijesnim pregledom izlagača od njegovog osnivanja 1903. god. Ime hrvatskog slikara Stjepka Mamića je tako zauvijek upisano u bogatu kolekciju umjetnika koji su izlagali kroz povijest na ovom prestižnom povijesnom pariškom salonu kao što su Renoir, Paule Gaugain, Pierre Bonnard, Derain, Duchamp, Picabia, Modigliani, Braque, Matisse, Chagall, Van Dongen, Tamara Lampicky, Manguin, Giacometti, Miro i drugi najznačajniji umjetnici od 1903 do 2018. god.

U duhu otpora trenutnoj ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji, nošen iznimnom energijom umjetnika  Salon d'Automne 2021. postigao je cilj:  biti više nego ikad mjesto susreta umjetnosti, umjetnika, publike i javosti. Salon d’Automne tako nastavlja od začetka 1903. godine zadani put: nuditi novu perspektivu kreativnosti svakog razdoblja kroz raznolikost medija i stilova. To je umjetnički događaj čiji zadatak je predstaviti umjetnike čiji rad odlikuju avangardno istraživanje i inovativni pristup. Dakle upravo ono što je je međunarodni žiri prepoznao u originalnosti  rada i umjetničkim djelima Stjepka Mamića koji je osmislio i prakticira uspješno njegovu osobnu tehniku mix medije: slikanja tekućim bojama za staklo u kombinaciji  sa pigmentima, zlatnim i srebrenim listićima na lanenom platnu  te posebnu primjenu art resin na platnu i okvirima koje ručno oslikava.

Uz  dubrovačkog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića kao jedinog slikara iz Hrvatske na Salon d'Automne izlagao je kao jedini skulptor iz Hrvatske mladi Mate Turić ( poznat i kao Mata CROata) koji je izaložio njegovo prepoznatljivo skladno kameno Jedro života  dok je vrsni skulptor Marijan Mirt, po rođenju Hrvat, izlagao pod zastavom Slovenije u kojoj živi i radi oko trideset  godina.        

Tijekom boravka u Parizu Stjepko Mamić je dobio obavijest iz  SAD a da mu je dodijeljena  treću godinu za redom  nagrada  American Art Award po izboru kuratora 25 američkih  muzeja i galerija za sliku “Il Messaggero”, za koju su se natjecali umjetnici iz 64 zemlje svijeta.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.