Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:01 / 12.11.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

Što će Maja Klarić reći o "Putu 88 hramova" na japanskom otoku Shikoku?

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U programu "Mjeseca hrvatske knjige" u "Putositnicama utorkom" Dubrovačke knjižnice večeras u 19 sati ugostit će Maju Klarić koja će održati putopisno predavanje i predstaviti svoju knjigu "Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku".

"Putositnice utorkom" donose jedinstvenu putopisnu priču Maje Klarić o Japanu i drevnom budističkom hodočašću na otoku Shikoku, najmanjem od četiri glavna japanska otoka.

Hodočašće se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka. Majin je put trajao skoro dva mjeseca tijekom kojih je s ruksakom na leđima propješačila 1100 kilometara i posvjedočila prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja. 

Dojmove i iskustva s puta Maja Klarić pretočila je u knjigu "Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku" koju će ovom prilikom i predstaviti. Knjiga sadrži prozne i poetske zapise oslanjajući se na japansku književnu vrstu haibun u kojoj se miješaju proza i haiku. U tom je smislu idealan način da se čitatelj upozna s tom književnom vrstom, njenom tradicijom i naslijeđem, kao i najvažnijim autorima.

Osim vlastitog putovanja kroz svih 88 hramova, te putovanja pjesnika Matsua Basha i redovnika Kukaija, knjiga donosi i osnovne karakteristike tog puta, osnovne pripremne i logističke informacije, povijesno-kulturološki kontekst putovanja, opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam, a može se čitati i kao spiritualna potraga za promjenom i suočavanje s prolaznošću života, kao duhovno putovanje na više razina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.