Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?"

07.02.2020.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

ZOD

ZOD

Foto: - / -

Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika pozivaju na otvaranje izložbe "Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?" večeras u 19 sati u četvrtoj lađi Lazareta.

Arheološki tim tvrtke Arheo plan d.o.o. (koja je vršila arheološki nadzor za vrijeme izvođenja radova) održat će prilikom otvaranja izložbe kratko izlaganje o samom nalazu.

Izložba je dio programa ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika. To je prva u ciklusu izložbi kojima će Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika predstaviti dio brojnih arheoloških nalaza zabilježenih tijekom bogatog četrdesetogodišnjeg djelovanja Zavoda.

Izložba se može razgledati do 25. veljače 2020., od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.

 

Zavod za obnovu Dubrovnika proveo je sanaciju pločnika ispred sjevernog pročelja crkve sv. Vlaha temeljem Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2019. i preporuke Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Uz stalan arheološki nadzor, radovi su trajali od 02. rujna do 25. studenog 2019. godine. Sanaciji pločnika pristupilo se pažljivom demontažom kamenih ploča kako bi se uz postavu novih ploča, što više postojećih ploča iskoristilo za ponovnu ugradnju.

Kako je u Dubrovniku povijest opipljiva na svakom koraku, tako se prilikom iskopa vrlo brzo pojavio nalaz arheološkog i kulturno-povijesnog značaja. Na dubini od dvadesetak centimetara pronađen je stari pločnik koji datira još iz 14. stoljeća, većinom izrađen od opeke narančastih, crvenih i oker tonova, veličine 24x4x7 cm i 24x6x7 cm. Slagan je na podlogu od naboja crvenice, debljine do 7 cm. Pronađeno je ukupno 41 kvadratno polje dimenzija 210x210 cm. Polja su obrubljena kamenim rubnicima. Opeka je u dvadeset osam polja položena na nož u tehnici riblje kosti (opus spicatum), a u dvanaest polja je slagana na način da tvori kvadrate. Samo jedno polje popločeno je oblucima.

Kako bi se povijesni pločnik što bolje očuvao, nakon snimanja i detaljnog dokumentiranja, zaštićen je geotekstilom i slojem šljunka na kojeg je potom nanesena podloga, odnosno nosivi sloj na kojeg su položene kamene ploče.

Otkriveni srednjovjekovni pločnik pobudio je velik interes naših sugrađana i lokalnih medija, a kako je samo gradilište bilo ograđeno i nije mu se moglo pristupiti odlučili smo ga ovom izložbom dodatno predstaviti.

Ovo je prva u ciklusu izložbi kojima će Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika prezentirati dio brojnih arheoloških nalaza zabilježenih tijekom bogatog četrdesetogodišnjeg djelovanja Zavoda.

 Mihaela Skurić

ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.