Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Subotnja kava u Galeriji uz "Divlje cvijeće" Tomislava Ivanišina

05.04.2019.

13:09

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik/ Miho Skvrce

Umjetnička galerija Dubrovnik/ Miho Skvrce

Foto: - / -

Umjetnička galerija Dubrovnik u subotu 6. travnja u 10 sati organizira stručno vodstvo kroz izložbu "Divlje cvijeće" umjetnika Tomislava Ivanišina u sklopu "Subotnje kave u Galeriji", prepoznatljivog i izvrsno prihvaćenog programa Umjetničke galerije Dubrovnik.

Programom se Umjetnička galerija još više želi približiti sugrađanima i posjetiteljima grada Dubrovnika, nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove. Ovakav vid interakcije s posjetiteljima izvodi se jednom mjesečno kroz aktualne izložbe ili stalni postav.

Kustosica izložbe, Petra Golušić na ovoj će "Subotnjoj kavi u Galeriji" svim zainteresiranim posjetiteljima, približiti rad Tomislava Ivanišina u prostorima Umjetničke galerije Dubrovnik.

Izložba predstavlja izbor od 150 slika serije Divlje cvijeće, a zastupljeni radovi su nastali u periodu od 2003. do 2019. Riječ je o modernističkoj konvenciji stvaranja u kojoj autor bilježi krajobraz i zapisuje ga kao kartografiju učinjenu od kadrova precizirane zbilje. Životni bitak opisuje se suptilno snagom simbola koji egzistiraju u prirodi.

Slika se predio fokusiran detaljem pronađenim u vrtu, na livadi, obronku brda, stijeni ponad mora itd. Detaljno se čita bogatstvo struktura cvjetova, kaktusa, listova i niti trave, grma itd. Estetika se gradi i izgrađuje oštroumno i senzualno. Riječ je o autoru koji je po zvanju arhitekt, k tome pasionirani ribar, i prirodoznanstveni aspekt u radu je nesvjesno prisutan.

U tek naizgled običnoj prisutnosti otvaraju se razni diskursi pustolovine živopisnih radova koji majstorski progovaraju o unutarnjem cvjetanju čovjeka i ostalom. Tiho i mudro reagira se na stvarnost i višeznačenjski se označava istina koja svima isto pripada i čiji smo dio. Život se interpretira u duhu simplificirane i esencijalne percepcije prirode; podcrtava se poštovanje prema njemu.

Tomislav Ivanišin rodio se u Dubrovniku 1942. godine. Diplomirao je 1967. godine na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu. Slikarstvo je učio kod profesora Mladena Vukića. Magistrirao je 1971. godine na sveučilištu La Sapienza u Rimu s temom Franjevački samostan na Lopudu – obnova i revitalizacija. Od 1967. godine radi kao arhitekt na međunarodnom projektu Urbanistički plan Južni Jadran i potom u urbanističkim službama u Dubrovniku. Aktivno se bavi slikarstvom i član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj. Živi i radi u Dubrovniku i na Draču.

Nakon stručnog vodstva, svi posjetitelji, kako odrasli, tako i djeca, moći će se osvježiti kavom i sokovima uživajući u pogledu s najljepše tarace u Gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.