Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Suradnja Znanstvene knjižnice i Matice hrvatske povodom 400. obljetnice

03.10.2020.

14:38

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Dana 1. listopada 2020. navršila se 400. obljetnica nastanka predgovora i posvete "Pjesni pokornijeh" Ivana Gundulića. Toga dana najveći hrvatski epski pjesnik Ivan Gundulić dovršio je svoj slobodni prepjev biblijskih psalama i napisao predgovor.

Posvetivši prepjeve prijatelju Marinu Marinovu Bona (1570-1621), o kojem se danas zna da je bio poklisar harača 1607. godine te vlasnik ljetnikovca u Batahovini. U ovom predgovoru koji nije obiman, nego naprotiv vrlo sažet, Gundulić je ipak donio veliki broj obavijesti o svom životu i stvaralaštvu o čemu se ne bi ništa znalo da ovaj predgovor s posvetom pjesnik nije napisao.

Povodom 400. obljetnice premijerno se 1. listopada 2020., u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica, prikazala video projekcija predsjednice Ogranka prof. dr. sc. Slavice Stojan koja govori o toj velikoj obljetnici i važnome djelu. Video je sniman u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik koja čuva izdanja Pjesni pokornijeh iz 1828., 1838. i 1847.

Video se može pogledati na Youtube kanalu Dubrovačkih knjižnica.

Snimatelj i montažer: Nikola Duper

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.