Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Sveti Josip u umjetnosti Dubrovnika i okolice od 16. do 18. stoljeća"

17.03.2021.

15:43

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

U sklopu drugog izdanja manifestacije "Kršćansko lice kulture" večeras u 19.30 akademik Radoslav Tomić održat će online predavanje "Sveti Josip u umjetnosti Dubrovnika i okolice od 16. do 18. stoljeća".

Cilj predavanja je podsjetiti na najznačajnija djela slikarstva koje prikazuje sv. Josipa ili ikonografske prizore iz njegova života u Dubrovniku i njegovoj okolici.

Nije nevažno spomenuti kako se ove godine navršava 500. obljetnica da je Dubrovačka Republika upravo na blagdan sv. Josipa 19. ožujka 1521. izabrala ovoga sveca za jednoga od zaštitnika Republike. Pa iako je ta odluka s vremenom pomalo pala u zaborav štovanje sv. Josipa bilo je u starome Dubrovniku ipak prisutno.

U dubrovačkim se crkvama i crkvenim zbirkama čuva više djela koja prikazuju različite scene iz života sv. Josipa (bijeg u Egipat, zaruke Blažene Djevice Marije, procvali štap sv. Josipa, sveta obitelj, smrt sv. Josipa) i to u rasponu od pučkog slikarstva do antologijskih slikarskih djela; radovi su to domaćih, ali ponajviše stranih, većinom talijanskih slikara (Savoldo, De Bellis, Litterini).

Predavanje će prikazati najvažnija djela s temom sv. Josipa i staviti ih u kontekst prikazivanje iste teme u slikarstvu 16.-18. stoljeća na području Boke kotorske, Dalmacije i Kvarnera.

Radoslav Tomić (Split, 1957.) znanstveni je savjetnik u trajnome zvanju na Institutu za povijest umjetnosti s kojim Dubrovačka biskupija ima dugogodišnju plodnu suradnju na istraživanju i popularizaciji dubrovačke sakralne baštine. Bavi se istraživanjem renesansne i barokne umjetnosti na hrvatskoj obali i u Veneciji, a velik je dio opusa posvetio i dubrovačkim temama istoga razdoblja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.