Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Svjetski dan glazbe: Večeras pred Svetim Vlahom - Matej Meštrović!

21.06.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Foto: Dragutin Škreblin

Foto: Dragutin Škreblin

Foto: - / -

Turistička zajednica Grada Dubrovnika u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Gradom Dubrovnikom i "Midsummer Scene Festivalom", koji započinje upravo danas na Svjetski dan glazbe, priređuje glazbeni spektakl za sugrađane i goste Dubrovnika ispred crkve sv. Vlaha.

Koncert će započeti u 21 sat, a Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će indonezijski dirigent omiljen dubrovačkoj publici, Noorman Widjaja, dok će kao solist nastupiti Matej Meštrović, bez sumnje najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Prije nepuna tri mjeseca na svjetsko tržište izašao je Meštrovićev autorski projekt "3 Rapsodije za klavir i orekstar" u izdanju PARMA Recordings, čiji je Meštović eksluzivni umjetnik. Nakon prošlogodišnje praizvedbe "Kineske Rapsodije" u Velikoj dvorani Lisinski u Zagrebu te "Dunavske Rapsodije" u Carnegie Hallu u New Yorku, Meštrović s velikim nestrpljenjem očekuje svjetsku praizvedbu "New England Rapsodije" u Dubrovniku sa DSO-om i uglednim dirigentom svjetske karijere Noormanom Widjajom.

Starosjedioci istočne američke obale osjetit će kako ih Meštrović "New England rapsodijom" u prvom stavku vraća u srce doma, kompozicijom koja prvenstveno budi osjećaj topline i nostalgije, utješnom poput šalice vruće čokolade ili transatlantskog naglaska iz američkih filmova četrdesetih godina.

Drugi stavak "Poco a poco" Meštrović je komponirao prije 30 godina, čekajući čitavo to vrijeme da postane dio sadašnje "Engleske Rapsodije", i nikada ga do sad nije javno izveo.

Ipak, varljivi je to trenutak predaha, jer zadnji stavak protkan jazzy ritmičkim elementima i Meštrovićev autentični hrvatski izričaj koji se iz toga izdiže, vraća slušatelja ravno natrag u uzvišenu gorljivost sa početka prvog stavka "Engleske Rapsodije". Umjesto da neprimjetno nestane, kao što bi to bio slučaj sa inferiornijim kompozicijama, ova završava praskom.

Američka kritika Meštrovića upoređuje sa John Williamsom, Andrew Lloyd Webberom, Rahmanjinovim i Čajkovskim, stoga nikako ne propustite ovu glazbenu poslasticu na Stradunu 21. lipnja uz DSO i Noormana Widjaju, kada će ujedno izvesti i "Neka uđu", kojom su dva puta otvorene DLJI i koja odiše dubrovačkim tradicionalnim motivima, a rearanžirano je posebno za ovu prigodu i izvodi se ponovno nakon pet godina.

Na programu su u "Dubrovačka kontradanca", zatim "Samo jednom se ljubi" Iva Robića, završno kolo opere "Ero s onoga svijeta" i Nardellijeva "Pjesma Dubrovniku", čije je aranžmane priredio Damir Butigan, a za kraj "La musica di note" dragog maestra Đela Jusića. 

Ovaj koncert je ujedno i otvaranje šestog izdanja festivala "Midsummer Scene" koji traje do 7. srpnja, a ove godine osim gostovanja hrvatske predstave o životu Vesne Parun, cabareta i Držića na engleskom jeziku, premijerno donosi najglasovitiju ljubavnu priču svih vremena "Romeo & Julija" Williama Shakespearea koja će imati trinaest izvedbi na engleskom na tvrđavi Lovrjenac.

Ulaz na koncert je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.