Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Svjetskom praizvedbom uglazbljenih Shakespeareovih soneta završava Midsummer Scene

04.07.2022.

07:21

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Klapa Kaše

Klapa Kaše

Foto: Midsummer Scene / -

Finalna večer osmog izdanja Midsummer Scene Festivala u znaku je dubrovačke klape Kaše i jednog potpuno drugačijeg koncerta.

Večeras na Lovrjencu Klapa Kaše pjevat će Shakespearove sonete na engleskom jeziku koje je skladao Vicko Dragojević. Ideja je nastala još 2019. kada je Vicko Dragojević gledajući predstavu Romeo & Juliet bio impresioniran melodioznošću Shakepearovog izvornog jezika. Ovo je bio početak divne suradnje koja nam ovog ponedjeljka predstavlja svjetsku praizvedbu uglazbljenih najljepših Shakespearovih soneta pod nazivom "Millions of strange shadows". Klapi će se na pozornici pod zvjezdanim nebom pridružiti gudački kvartet, bubnjar i narator Filip Krenus.

Naime, soneti Williama Shakespearea, koji se smatraju jednim od najvažnijih literarnih djela u svjetskoj kulturnoj povijesti i dosada su se mahom prevodili na brojne jezike u svijetu (u Hrvatskoj je isto napravio akademik Luko Paljetak), dok su se ipak rijetki glazbenici uputili prema smjeru uglazbljivanja. Dosada je snimljena tek nekolicina takvih projekata, te je cilj klape Kaše, i skladatelja Vicka Dragojevića, ponuditi legendarnim sonetima novo glazbeno ruho – glazba temeljena na dubrovačkoj – trubadurskoj glazbi kao i klapskoj pjesmi, zaštićenoj od UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

Ovim projektom Klapi Kaše otvara se mogućnost sudjelovanja na brojnim svjetskim festivalima i pozornicama kao i snimanje nosača zvuka ovog jedinstvenog klapskog pothvata. Nakon uspješno odigranih 13 predstava Romeo & Juliet, koncerta Antonije Pacek i suradnje s Kazalištem Marina Držića, Midsummer Scene ulazi u završnicu osmog izdanja.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London. Sve o programu Festivala možete saznati na web stranici: https://midsummer-scene.com/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.