Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Teatar Lero: U subotu predstava „Kaplje”

05.04.2019.

10:04

Autor: Radio Dubrovnik

Teatar Lero

Teatar Lero

Foto: - / -

Iz Teatra Lero najavili su kako će se predstava „Kaplje” u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša odigrati u subotu 6. travnja 2019. godine u 19 sati u Lazaretu. Predstava „Kaplje” novi je Lerov teatarski snovopis prostorima Grada sjena.

Njegovim zapletenim kronologijama i tajnim prizorima u, od nekoga negdje možda, zabilježenim albumima uspomena. Zaboravljenim librima odabranih snomorica i lijepih i plahih i ljubavnih zagovora istovremreno. Sklonjenih u Izgubljenim sanjarnicama i zatajenim svjedočenjima. I ne slučajno sačuvanim ljubavnim pismima i intimnim sutonskim zapisima koji kaplju iz, crnom tintom, Njenom rukom ispisanih dnevnika.

"Kaplje" su priča o gospođama i služavkama o njihovim zajedničkim zavodljivim prepoznavanjima, interesima, usudima i preispitivanjima. Nekoliko mogućih slika nezaborava i nježna i poetska slikovnica zavodljivih uzdaha koji ostaju u praznim sobama, hladnim saločama i pustim ljetnikovcima. One su tema i zagovor "Kaplji". Same i 'u valceru'. "Kaplje" su priča i o ostavljenosti, nostalgiji i nezaboravu. Elegična scenska trajuća pjesma kojoj se, željeli bismo, refren ne zaboravlja.

Nakon predstava: "Cjelov utihe", "Skroviti vrt", "Ruže s juga", "Divan dan", "Epitaphio", "Ljubičasti stradun", "Skarestija od bumbaka", "Mjesečina za Lady Macbeth", "Psyche Pelingrada", "Pomrčina", "Vjerenice", "Grad sjena", "Sunce je zašlo", "Kitice i Perlice" i dr., "Kaplje" su novo Lerovo preispitivanje nekih povijesnih, baštinskih i ovovremenskih mijena, stanja, istina i prepoznavanja Dubrovnika.

Premijera 12. prosinca 2018. održana je u Dubrovniku, a predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH.

Režija i dramatizacija: Davor Mojaš / Scenografija i kostimografija: Dubravka Lošić / Oblikovanje svjetla i ton: Antonio Ljubojević / Realizacija scene i tehničko vodstvo: Mato Brnjić / Tonska montaža: Viktor Lenert / Realizacija kostima: Maja Glamočanin & Zjena Marley / Šminka: Lidija Ambrozijo / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Organizacija: Ksenija Medović / Rekvizita: Lerov fundus , ormar od Pomrčine, škrinja iz Perlica i pismohrana Grada sjena...

Igraju: Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Ana Petrović, Rela Petric, Melko Dragojević, Paula Japunčić, Tina Krznarić Bakić

Elementi predstave: More / Vjetar / Žuža Egreni - Divan dan, Samuel Beckett (Snimljeno u studiju HR Radio Dubrovnika) / Zijad Gračić - Služavke i gospođe Milan Milišić (izbor iz knjige Dubrovačka zrcala) / Fragmenti iz radiodrama: Dijalog o ljubavi Nikole Vitova Gučetić u interpretaciji Ene Begović i Mie Begović i Hotel Imperial Davora Mojaša u interpretaciji Izeta Hajdarhodžića (Dramski program Hrvatskog radija) / Autoritret, Nasilje, Idealna služavka, Relativnost pozicije - iz eseja Služavke i gospođe Milana Milišića / O ustroju država, Nikola Vitov Gučetić / Psyche, Ivo Vojnović – uvodni fragment i didaskalije govori Sebastijan Vukosavić (iz Lerove predstave Psyche Pelingrada Ivo & Gene Vojnović, režija Davor Mojaš) / Zoo ili pisma ne o ljubavi, Viktor Šklovski / Kaplje, Davor Mojaš / Lino Šapro – Onoj koja ode, Ivo Vojnović / Valcer za dva srca, pjeva Vlaho Paljetak / Jugo /

Cijena ulaznice je 20 kuna, a može se kupiti 30 minuta prije početka izvedbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.