Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"The Beatles" završni dio plesne trilogije u Lazaretima

23.07.2013.

14:24

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je sinoć u Art radionici Lazareti premijerno prikazana suvremena plesna predstava „The Beatles“ Saše Božica i Petre Hraščanec.

Međunarodni plesni projekt „The Beatles“ završni je dio trilogije suvremenog scenskog propitivanja i istraživanja odnosa plesa i glazbe, memorije i suvremenosti, intimnog, javnog i pojavnog kroz pokret i suigru koja usložava vrijeme ali i trajanje tragova uspomena u inspirativnim novim i drugačijim interpretacijama. Zaokružen je tako dubrovački trilogijskih krug ovog plesnog projekta Saše Božića. Završni dio trilogije nastao je u koautorstvu s francuskim  plesačima i ispituje utjecaj prakse svakodnevlja i sjećanja, oživljavanja zlatnog doba rock-a  6o-tih kroz tragove kulturne memorije i načinima kreiranja plesa kao tjelesnog iskaza te memorije. Za razliku od ranijih projekata, ovaj otvara i neke socijalne prizive i samim izborom pjesama legendarne liverpulske četvorke. Bila je to lijepa, nostalgična i elegična plesna večer u Lazaretima, jedan od onih preporučujućih priziva i poziva koji su obogatili dubrovačko ljeto i ne slučajno alternativnih prizvuka i izvan etablirane festivalske produkcije. Zagrebačka premijera najavljena je za 21. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru. 

 

       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.