Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tomislav Radić (1940.-2015.)

11.03.2015.

12:44

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filmski i kazališni redatelj, dugogodišnji profesor i dekan zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Tomislav Žiro Radić umro je u Zagrebu 75. godini.

U svom bogatom redateljskom i autorskom opusu ostvario je velik broj iznimno uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova, televizijskih emisija i kazališnih predstava. Bio je i glavni urednik Dramskoga programa HTV-a. Kao filmski redatelj debitirao je 1972. godine filmom "Živa istina", zatim slijede filmovi "Timon", "Luka", "Što je Iva snimila",  "Holding" i "Kotlovina" a među dokumentarnim filmovima izdvojiti treba: "Lica", "Put", "Živjeti u Imotskom", "Hrvat na Kosovu" i televizijski film "I tako dalje".  Tomislav Radić, među kolegama znan kao Žiro, ostvario je bogati opus kazališnih predstava  među kojima se posebno ističu  "Stilske vježbe", "Gospodsko dijete", "Čaruga", "Emigranti", "Kako voli druga strana", "Hedda Gabler", "Bard" i druge. Njegova režija Goldonijeve i Čaline  "Kafetarije" 1978. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama ostala je amblematskim tragom teatra Igara jednako kao i njegova režija Stullijeve "Kate Kapuralice" u Kazalištu Marina Držića. Sprovod Tomislava Radića održan je, prema njegovoj želji, u najužem obiteljskom krugu, na zagrebačkom Mirogoju a komemoracije će se održati u Hrvatskom filmskom savezu   13. ožujka  i na Akademiji dramske umjetnosti   16. ožujka .

 

 

  •  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.